Оли Рен: Независима Каталуня ще може да използва еврото

oli-ren-532x400Испанската област Каталуня, която предвижда догодина да организира референдум за отделянето си от Испания, би могла да продължи да използва еврото, дори и да стане самостоятелна държава извън Европейския съюз. Това съобщи говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от БТА.

Говорителят уточни, че и сега Андора, Сан Марино, Монако и Ватикана използват еврото за своя валута, без да са част от еврозоната и без да участват в заседанията на Еврогрупата, дори и като наблюдатели.

Тези държави имат валутни споразумения с ЕС, макар да не могат да влияят на взиманите решения за общата европейска валута. Тази група държави може да отпечатва евро банкноти и да изсича евроцентове, тъй като е приела европейското валутно законодателство.

Във втората група държави, които използват еврото, са Косово и Черна гора, които са въвели валутата с едностранно решение. Те осигуряват евробанкноти и монети, като ги купуват от търговски банки след въвеждането на единната парична единица през 2002 година.

Двете държави от Балканите също нямат представителство в Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност или в Еврогрупата.

Говорителят отбеляза, че всяко разширяване на еврозоната, например с Каталуня като самостоятелна държава, изисква спазването на съответните показатели и единодушното съгласие на страните от еврозоната.

По-рано тази седмица еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуня предупреди, че икономически силната област Каталуня ще се окаже извън ЕС, ако се отдели от Испания чрез обявяването на независимост.

Преди дни над 1 милион души образуваха 400-километрова жива верига в Каталуня в подкрепа на отделянето на областта от Испания, а според проучвания на общественото мнение около половината каталунци подкрепят обособяването й като самостоятелна държава. Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>