ОЛАФ предупреди Гибралтар и Испания да работят срещу контрабандата на цигари

zx450y250_2122040Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е предупредила Испания и британската задморска територия Гибралтар да предприемат действия за спирането на контрабандата на цигари, предаде EUobserver. Предупреждението е било отправено след разследване, проведено в рамките на година по искане на Мадрид.

Според доклада на ОЛАФ, който няма да бъде оповестен публично, има “значително повишение в размера на гибралтарския пазар на цигари за последните четири години”, като част от него е завладяна от организираната престъпност.

Европейската служба е призовала Испания и Гибралтар да “започнат съдебни действия”. ОЛАФ провежда само административните разследвания и зависи от властите на съответните страни да предприемат съответните последващи действия, гласи разпространеното от службата съобщение.

Цигарите на т.нар. британска “Скала” са около 40% по-евтини, отколкото в Испания. През 2012 г. испанските власти са заловили повече от 139 милиона контрабандни цигари, което е довело до това Мадрид да поиска съдействието от ОЛАФ.

Британското правителство обаче твърди, че извънредни проверки на границата, през която минават 10 000 коли на ден, биха нарушили нормалния живот. Испанските гранични проверки станаха основна част от спора между Лондон и Мадрид миналата година.

В разногласията, които започнаха заради риболов миналото лято, Великобритания и Гибралтар се оплакаха на Брюксел, че Испания прилага прекомерни гранични проверки, с което предизвиква дълги опашки за работниците и туристите, които влизат и напускат Гибралтар.

Тогава Еврокомисията установи, че испанските власти не нарушават правото на ЕС, но все пак призова Испания да намали случайните проверки, а двете страни да разработят система за обмен на информация, за да спре контрабандата на цигари. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>