Оланд: Кризата в еврозоната е зад гърба ни

Френският президент Франсоа Оланд каза в понеделник в Осло, че кризата в еврозоната е “зад нас” и похвали работата на Европейския съюз за решаване на проблемите, предаде “Франс прес”.

“Кризата на еврото, казвал съм го и преди, е зад нас. Дадохме на Гърция средствата, които чакаше. В Испания помогнахме на банковия сектор. В Италия, дори и ако там има политическа несигурност, съм сигурен, че италианците ще й дадат правилен отговор”, допълни той.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче не изрази такъв оптимизъм. “Не мога да отменя тревогата напълно, предпазлив оптимист съм”, подчерта тя. Меркел няколко пъти предупреди, че е твърде рано да се обяви краят на кризата.

За Оланд обаче “това което трябва да направим е не просто излизане от кризата в еврозината – това беше направено”. По думите му след шест месеца опити за решаване на проблемите, фокусът сега трябва да измести към постигане на растеж, заетост и повече доверие сред младите хора.

Попитан за Италия, където премиерът Марио Монти обяви, че ще подаде оставка и изборите ще се проведат в началото на следващата година, Оланд каза, че е оптимист.

“Убеден съм, че това което се случи в Италия ще позволи на Италия да намери стабилно правителство след изборите през февруари”, подчерта той. За Монти президентът отбеляза, че не знае каква роля иска да заеме той, но според него премиерът е по-скоро мобилизиран, отколкото обезоръжен.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>