Окуражаващи резултати за Консервативната партия в Испания на регионалните избори

 Снимка: архив, Ройтерс

 

 0000225160-article3

Испанската консервативна Народна партия спечели пълно мнозинство в парламента на автономната област Галисия, а Баската националистическа партия излезе на първо място в Страната на баските на регионалните избори в Испания, които се проведоха в неделя, съобщава DPA.

Според официалните резултати Народната партия е спечелила 47,5 процента от гласовете в Галисия, получавайки 41 от 75 места в регионалния парламент, предава БТА.

Популисткото движение Podemos е получило 19 на сто от гласовете, побеждавайки социалистите, които са спечелили 17,8 на сто. И двете партии ще имат по 14 места в регионалния парламент. Националистите на Галисия са получили шест места.

В автономната област Страна на баските националистите, които управляват от 2012 г., са спечелили 37,6 процента от гласовете, което им дава 29 места в 75-местния парламент.

Баските сепаратисти са спечелили 17 места, следвани от Подемос с 11. Народната партия и социалистите са получили по девет места.

Около четири милиона избиратели имаха право да гласуват на изборите, които може да се отразят на политическата безизходица в столицата Мадрид, посочва DPA.

Изпълняващият длъжността премиер Мариано Рахой ще бъде насърчен от успеха на своята партия в родния си район Галисия. По-рано този месец парламентът отхвърли последния опит на Рахой да спечели вот на доверие за съставяне на ново правителство.

Испания няма работещо правителство от девет месеца след два кръга избори, завършили с неубедителни резултати, отбелязват DPA и AP.

Социалистическата партия е загубила места и в двата регионални парламента. Този резултат може да накара социалистите да се въздържат от гласуването на вот на доверие в националния парламент, което би позволило на Рахой да състави правителство на малцинството, водено от Народната партия, отбелязва AP.

Парламентът в Мадрид трябва да избере правителство до 31 октомври или страната ще трябва да организира трети по ред парламентарни избори в период от една година, посочва агенцията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>