Овиедо (Oviedo)

oviedo-barcelo-hotels-building-views.jpgОвиѐдо (на испански: Oviedo) е град в Испания, столица на автономната област Астурия. Това е културния и административен център на Астурия, на второ място по население след Хихон, с 220 664 жители .

История

Градът е основан от краля на Астурия Фруела I през 781 , който прави основаният на същото място 20 години по-рано манастир, резиденция на своята съпруга Муния. По-късно неговият син и наследник крал Алфонсо II Астурийски, мести столицата на Астурия тук. Укрепва селището с високи крепостни стени, вдига много дворци и църкви. По това време населението на града наброява 11 000 жители.

През X век, столицата е преместена в Леон и градът започва да запада. Откритият в град Компостела в западната част на Испания, гроб на светеца Свети Яков и възникналия поклоннически маршрут дотам (Пътят към Сантяго), дава нов живот на града, тъй като Овиедо става важна спирка по пътя.

През 1388 , крал Хуан I Кастилски основава Принципата на Астурия и прави Овиедо негова столица. Оттогава до днес, титлата Принцът на Астурия се отнася за наследника на Испанската Корона. Настоящият Принц на Астурия е Фелипе Испански.

Култура

Овиедо е важен културен център не само в Астурия, но и в цяла Испания. В последните години концерти тук изнасят световни групи като Ю Ту, Дийп Пърпъл, Майкъл Джаксън, Грийн Дей и други. Филхармонията на Овиедо е един от най-големите и добри оркестри за класическа музика в Испания.

Университетът на Овиедо е основан през 1574 и в него днес учат над 25 000 студенти. /Уикипедия

Държава Испания
Статус столица на
автономна област
Провинция Астурия
Основаване 25 ноември 781
Население 221 202 души
Часова зона UTC+1, през лятото UTC+2
Пощенски кодове 33001 – 33013
Сайт http://www.oviedo.es

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>