Общественото порицание като бизнес: испанските бирници във фракове

Служител на испанската компания, която изпраща бирници във фракове. Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000238101-article3

Когато сте в Испания, отваряйте си очите за мъж в черен фрак. Когато такъв се появи, всички научават, че някой не си е платил сметките. След като бъде публично посрамен, длъжникът обикновено бързо плаща, информира ДПА. Критиците на този метод на публично порицание обаче предупреждават, че са възможни психологически последици.

Педро Дедиос внимателно се облича за работния си ден. Слага черни панталони, снежнобяла риза, папийонка и черно сако с дълги пешове. Това е елегантна “униформа”, макар и да изглежда малко прекалено за ранния сутрешен час.

Завършекът на костюма му е цилиндър. Педро прелиства някои документи и затваря куфарчето си. На черното дипломатическо куфарче с големи букви пише “El Cobrador del Frac” – бирник с фрак.

“Първата ми среща за деня е в центъра на Мадрид с бизнес дама, която дължи 4212 евро”, казва Дедиос, слага черни очила и потегля с малка черно-бяла кола, на която също е изписано името на компанията му.

Той ще отиде в офиса на жената и там – пред очите на всички – ще повдигне въпроса. Всяко дете в Испания знае: когато се появи мъж във фрак, значи някой дължи пари. Този бизнес на публично опозоряване в Испания процъфтява.

 ”Просто испанските закони за събиране на вземанията бяха твърде бавни и скъпи”, разказва Мариано Фернандес, адвокат в компанията, чиято централа е недалеч от култовия мадридски стадион “Бернабеу”.

“Така че идеята за такава компания бе добро, прагматично решение за кредиторите, които искат бързо да си получат парите. Cobrador del Frac вече е марка, известна в цялата страна”, допълва юристът.

Елегантно облеченият 57-годишен адвокат разказва, че компанията е разширила дейността си до Франция и Португалия, но не и до други страни заради строгите закони за събиране на дълговете.

През 1994 година например съд в Лайпциг, Германия, забранява практиката “черна сянка” да следва длъжника на обществени места, тъй като това нарушава личните права на длъжника.

В Испания обаче този метод е законен. Започва се с писма и често може да бъде постигнато споразумение за плащане на вноски. Ако длъжникът изобщо не отговори или не покаже добра воля да изплати задълженията си, “бирниците” влизат в играта.

Защо обаче точно фрак? Фернандес обяснява: “Фракът е изключително елегантено облекло. С него искаме да покажем, че нямаме намерение да уроним достойнството на длъжника”.

Той отхвърля забележката, че много други компании за събиране на дългове са копирали идеята и имат собствени мъже в костюми – клоуни, розови пантери или бикоборци, които се мотаят около офиса на длъжника. “Много от тях по-рано работеха за нас и след това се отделиха като независими. Често обаче те заплашват хората, а това си е направо незаконно”, посочва юристът.

Дори в неговата компания служители са били уволнявани за това, че са се държали твърде грубо.

Всеки, който започва работа като “бирник с фрак” получава копие от етичен кодекс за поведение. От друга страна, мъжете във фракове получават бонус към основната си заплата, ако успеят да съберат дълговете, така че винаги е налице изкушение да прибегнат до други методи, ако фракът не окаже достатъчно сплашващо въздействие.

Адвокатът Пабло Камачо обаче не може да каже нищо добро за бившия си работодател. “Напуснах компанията, защото според мен е незаконно и неморално да се отнасят към хората с такова презрение”, твърди той. Заедно с още двама бивши “бирници” той е основал правна кантора, която да се бори за правата на длъжниците в Испания.

Камачо все пак признава, че имитаторите на събирачите на дългове, които се обличат като клоуни или бикоборци, са значително по-безмилостни от мъжете във фракове. “Те са много по-опасни от “бирниците във фракове”, защото са по-малко известни и имат по-малко работа”, обяснява той.

Макар първоначално хората да са се смеели заради фантастичните костюми, в момента вече никой не се смее, допълва адвокатът.

Подобно публично посрамване винаги провокира някаква травма. “При някои крайни случаи дори се налага длъжниците да се подложат на психологично лечение”, подчертава Камачо.

Фернандес възприема нещата различно. Целта на “бирниците” е само да създадат чувство на срам, нищо повече, твърди той. Мнозина от длъжниците са закоравели престъпници, които живеят в скъпи вили, а обявяват фалит, за да се защитят от кредитори. “Те знаят много добре как да заобиколят системата”, допълва Фернандес.

По думите му неговите колеги водят опасен живот. Често “клиентът”, към който се приближават, е мафиот, който бързо би извадил пистолет, когато го доближи мъж във фрак. Други нападат бирниците с юмруци или насъскват кучета по тях, разказва Фернандес.

“Тогава се оттегляме. Служителите ни не са уморени от живота”, допълва той.

(БТА)

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>