Обръщение на МАРГАРИТА ПОПОВА – ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ към българите в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори

imagesСкъпи български граждани, приятели!

Обръщам се към вас, към българските общности и организации зад граница, които ще упражните правото си на глас на европейските избори извън България, с призив да гласувате! Изключително важно за Европейския съюз е следващият Европейски парламент да има много висок кредит на доверие от всички нас. За да работи в следващите пет години за преодоляване на проблемите пред Съюза, за гарантиране на по-добри условия на живот, сигурност и мир.

Новият Изборен кодекс, създаден с респектиращото съучастие и на представители на българските общности в чужбина, подобрява значително условията българите зад граница да упражнят правото си на глас. На практика три пъти повече избирателни секции извън България спрямо 2009 година се откриват за вота на 25 май – 168.  Изборният кодекс предвижда възможността при гласуване извън страната организациите на български граждани в съответната страна да могат да предлагат членове на секционни избирателни комисии, когато в тях има непопълнени по законовия ред места, до 5 дни преди изборния ден /чл. 104, ал.2/. Организациите на българските общности зад граница могат да оказват съдействие на ръководителите дипломатическите и консулските представителства по организацията на изборните секции чрез осигуряване на контакти с местната администрация за намиране на помещения за гласуване и техническо подпомагане на подготовката / чл. 22, ал. 2/.

Благодаря на онези от вас, които вече заявиха желание да партнират на българските дипломати зад граница за коректната и ефективна подготовка на изборите за Европейски парламент. Изразявам надежда, че предвидените от законодателя по-добри възможности за гласуване на европейските избори ще бъдат „наградени“ с вашата активност. Сигурна съм, че дипломатическите и консулските ни представителства зад граница ще се отнесат позитивно към инициативата на българските общности за подпомагане на изборния процес.

             С уважение:

 МАРГАРИТА ПОПОВА

 ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Писмо от вицепрезидента Маргарита Попова във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент.  Прилагамe линкове към сайтовете, съдържащи коректна и полезна информация за организацията на гласуване извън България.

 http://glasuvam.org/kade    https://www.cik.bg/foreign

https://www.cik.bg/reshenie/?no=277&date=03.05.2014

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=82965

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>