Облекчават признаването на обучението в българските училища в чужбина

imagesВажни промени за българчетата, които се обучават в българските училища зад граница, предвижда проект на Министерството на образованието и науката /МОН/ в България за промяна на наредбата за валидиране на знанията на децата.
Българчетата, които живеят в чужбина и учат български език и литература, история и география, ще получат правото при завръщане в училище в родината знанията им да бъдат признати, без да държат приравнителни изпити за съответния завършен клас (от 4-и до 12-и клас), ако се върнат в училище в родината. За тази подготвяна промяна съобщава днес в.
“Труд”. Досега подобно право имаха само децата, които се обучаваха в училища към посолствата на България.
Сега то се дава на всички, които завършват класове към български културни центрове или други неправителствени организации.
Условието обаче е в тези училища да се преподава по учебни програми на МОН и те да са финансирани от държавния ни бюджет.
За държавната субсидия за българските училища зад граница бе прието специално правителствено постановление № 334.
Досегашната практика е показала, че признаването на клас или изучен предмет в българската система е доста трудно за децата на емигрантите.
Обикновено на завърналите се деца се налага да повтарят годината, тъй като след проверката на техните знания училищата отказват да ги запишат в класа на техния випуск.
В чужбина българчетата учат по адаптирани програми, които не обхващат цялото съдържание на програмата по предмета, с което се справят връстниците им в родината, но тези програми са одобрени от МОН.
Сега министерството гарантира, че наученото в училищата зад граница е достатъчно, за да могат децата да преминават от клас в клас безпроблемно.
В Кипър досега действаха 7 български училища, а от новата учебна 2013/2014 г. врати отваря и осмото – “Никола Вапцаров” в Никозия. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>