Обиколката на Испания премахва целувките на подиума

zx860y484_3008850По традиция всеки етап от по-големите колоездачни обиколки завършва с награждаване и целувки от красиви дами на челните състезатели. Тази практика ще се промени в Обиколката на Испания заради сексизъм, обясниха организаторите.

Те са решили да премахнат целувките, като награждаването ще се придържа към по-стриктни рамки. На сцената освен жените модели ще има и мъже, които да помагат по време на церемонията.

Причина за промяната е медийният отзвук в Испания и дебата около присъствието и ролята на привлекателните модели. “Наясно сме със социалния и медийния дебат, появил се през последните месеци за присъствието на момичета на подиума”, заяви директорът на “Вуелта” Хавиер Гийен.

В началото на тази година за пръв път церемонията по награждаване беше лишена от женско присъствие в Обиколката на Австралия. В обиколките на Каталуня и Валенсия деца и млади спортисти помагаха при раздаването на наградите.

Към инициативата се включи и основният помощник на Крис Фрум в ”Тур дьо Франс” - Микел Ланда. Според испанеца момичетата са третирани като обикновени предмети и тяхното присъствие на подиума е излишно.

Един от най-противоречивите случаи е от 2013 г. в Обиколката на Фландрия, когато световният шампион Петър Саган си позволи да опипа едно от момичетата на подиума.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>