Обвинител брани испанскатa принцеса от разпит за корупция

images

Испански антикорупционен прокурор подаде жалба срещу решението на съда в Палма на остров Майорка да призове за разпит като заподозряна принцеса Кристина, предаде АФП.
Педро Хораш внесе документа преди обяд в съда, като така се обяви срещу нареждането на съдия Хосе Кастро инфантата да се яви на разпит на 27 април във връзка с делото за корупция срещу съпруга й Иняки Урдангарин.

Прокурорът каза, че не е имало никакъв натиск от Мадрид за подаване на жалбата. Хораш посочва, че смята, че вменяването на вина на принцесата е несправедливо, въпреки че Кристина била член на Управителния съвет на фондация “Noos”.

Прокурорът смята, че съдия Кастро няма правни основания да разпитва най-малката дъщеря на крал Хуан Карлос по случая, още повече че през 2012 г. в хода на делото бе посочено, че тя не е заподозряна.

В сряда говорител на кралското семейство също изрази учудване от факта, че съдът иска да разпита 47-годишната Кристина.
Обвиненията срещу Урдангарин и тогавашния му бизнес партньор Диего Торес са, че чрез фондацията отклонявали средства в периода 2004 – 2006 г. Парите били давани от регионални правителства в Испания за организиране на спортни и туристически мероприятия. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>