Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте:Испания извършва своите домашни задачи

“Испания извършва своите домашни задачи – много силен процес на бюджетно стабилизиране, извърши една много важна задача на трудовия пазар, която го прави по-гъвкав и цели да се открият още работни места и също така ние оздравяваме и финансовата система, т.е. в национален контекст ние сме написали нашите домашни задачи”. Това каза посланикът на Испания у нас Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте в предаването “Събота 150″ по БНР.

“Министърът председателят на Испания и френският президент заявиха, че има нещо, което не функционира добре в Европейския валутен съюз, защото има някои страни, които получават финансиране на 1%, а други го получават на 7%. В крайна сметка всички ние сме в перспективата на единния пазар. Всички ние трябва да се обърнем към него, но при равни условия, защото в противен случай тези асиметрии водят до последствията, които всички видяхме,” обясни той.

“Моето правителство ще вземе най-доброто решение за Испания, защото съвсем ясно познава всички елементи, които влизат в играта, т.е. каква е сумата и какви са условията. Решението трябва да бъде най-доброто за Испания, но и за останалите наши партньори, защото все пак ние сме в един съюз, но ние много добре трябва да сме запознати със всички елементи, които ще имат значение. В този смисъл в момента ние да разсъждаваме какви ще бъдат социалните, икономическите и политическите последствия, би било просто като една спекулация”, подчерта посланикът.

“В Испания всички ние си даваме ясна сметка какво социално зло представлява безработицата, особено сред младите хора. За да се борим срещу безработицата трябва да откриваме работни места, но фирмите и предприемачите са тези, които умеят най-добре да го правят. За да стане това те трябва да имат достъп до финансиране. Затова тези три стълба, на които се опират испанските мерки – реформата на бюджета, на трудовия пазар и на финансовите пазари, ще имат своя ефект, но трябва да се изчака. Това изисква време. Освен това се вижда, че нашият износ е вече в една възходяща тенденция”, обясни Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте.

За Испания каквото и споразумение да се вземе в никакъв случай не може да се избегне сегашният контекст на икономическата криза, защото това съвсем ясно се отразява в икономическия растеж и в създаването на работни места. На второ място – Испания в момента е в криза и при нас ефектът е асиметричен. Испания е “за” политиката на кохезия, за общата аграрна политика. Испания има ясното съзнание, че България трябва да се възползва от тези фондове така, както при нас се е случило в дадения момент, но ние сме в процес на преговори”, коментира посланикът на Испания у нас.

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>