“Няма да отправим официална молба за подкрепа този уикенд”, заяви испанският премиер Рахой

Испанският премиер Рахой е заявил късно снощи пред регионални лидери на неговата управляваща партия Partido Popular, че той не планира да отправи официална молба за европейска финансова помощ този уикенд, съобщава днес испанската преса (в-к El Mundo).

Така Рахой е опровергал информацията, че Испания ще отправи запитване за финансова помощ още този уикенд, точно преди насрочената за понеделник (8-ми октомври) среща на Еврогрупата (фин.министри от Еврозоната) в Люксембург.

Въпреки това опровержение на подобна “информация” (новината снощи на агенция Reuters, че Испания може до дни да поиска подобна помощ за активиране на OMT програмата на ЕЦБ за покупки на испански дългови книжа, но германия иска Мадрид да “изчака” с такава молба), днес има пореден спад по лихвите на испанските дългови книжа и ново възходящо движение на европейските фондови пазари (в частното на мадридската борса).

Вчера шефът на Европейската валутна и икономическа комисия – Оли Рен, който беше на посещение в Мадрид също беше попитан относно това, кога Испания може да отправи такава официална молба. Оли Рен избегна да отговори на този въпрос, но добави, че Европейската комисия е “готова и подготвена да отговори на каквато и да е подобна официална молба от която и да е страна-членка на Еврозоната” (с изключение на намиращите се вече в спасителни програми Гърция, Португалия и Ирландия).

Въпреки че тези слухове за предстояща в скоро време подобна официална испанска молба за финансова подкрепа, днес има нов спад по лихвите на испанските дългови книжа (лихвите по 10г. книжа на Испания падат с 13 пункта към 5.74%), ново възходящо движение на европейските фондови пазари (след първоначалния негативен старт/спад на основните европейски борси и вчерашното много силно възходящо рали), като испанският индекс Ibex-35 е са на-добро възходящо рали от 1.28%, а италианския индекс MIB качва с 0.88%.

Този нов риска-апетит на фондовите пазари, води до нов опит за покачване на EUR/USD, като еврото покачи към 1.2933/34 часови връх, точно около все още добрите оферти продава за еврото пласирани в 1.2930/60 областта.

Изглежда прекомерния оптимизъм  около скорошна официална молба на Испания за активиране на OMT програма на ЕЦБ остава в пълна сила, като инвеститорите сякаш “не забелязаха” днешните поредни слаби испански данни за ново солиден ръст на заявките за социалните помощи за безработни през септември (сигнал за по-нататъшно покачване на и без това рекордната безработица в страната) след като премина летния туристичен сезон, в който имаше разкрити само сезонни/временни работни места.

http://money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>