Нов поглед към Деня на будителите в Тарагона

   received_10209401314382112    Модерно и съвременно звучене избраха да придадат на един от най-големите ни празници, Денят на будителите, в неделното училище в каталунския град Реус.

   Традицията на българите в Тарагонската провинция повелява денят да се отбелязва с класическия рецитал. Тази година обаче ръководството реши да раздвижи духовете и детския ум, съчетавайки полезното с приятното и класиката с новите технологии.

    Разчитането на QR кодове е в основата на своебразното състезание днес. Задачата на няколкото екипа е да прочетат търсения текст, откъс от прозведение на родната литература, да го подредят и открият автора.

   received_10209401314622118    Екипите от над трийсет българчета на възраст от 8 до 10 години, са разделени по цветове и ще работят върху хартиен носител със съответния цвят. Съревнованието ще бъде поощрявано и подпомагано от информатик, библиотекар, художници, художествен редактор. На края в пъзел ще се оформи ликът на въпросния автор. В лапбук пък децата ще имат задача да извлекат информация за живота и дейността му, разказа оживено и с гордост Илиана Илиева, председател на българската асоциация тук.

   received_10209401278461214    Най-съобразителните и бързи участници ще получат грамоти, както и удовлетворението, че са се справили успешно в един от най-българските празници.

img-20160828-wa0003От Тарагона предаде:
Росица ВАСИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>