Нов механизъм за помощ на български граждани в чужбина

images

„Външната политика рядко влиза пряко в ежедневния живот на хората, но това, което директно ги засяга, са консулските услуги. В последните години МВнР предприе няколко инициативи, с които да отговорим на нуждата от нов тип отношение към българските граждани в чужбина.”. Това заяви Николай  Младенов на прескоференция днес по повод предлаганата от МВнР за обществено обсъждане концепция за Закон за  консулски услуги и консулско съдействие на български граждани в чужбина.

„Целта на законопроекта е да постави основата на един ясен механизъм на отношенията между държавата и нейните граждани, когато те се намират в чужбина. Да поставим в центъра на дейността на дипломатическите и консулските представителства на Република България хората – българските граждани – и да им предоставяме по-добра информация за техните пътувания. Това е дълъг процес, изисква не само промяна на закони и наредби, но и промяна на практики.”, обясни Младенов.

Законопроектът предвижда още създаването на Фонд за съдействие на българите в чужбина, въвеждането на застраховка „Помощ при пътуване” и доброволен регистър на българите в чужбина. В концепцията се уреждат и основните случаи на действия и отговорности на българската държава в различни проблемни ситуации в чужбина, които засягат български граждани: задържане или лишаване от свобода, злополука или случай на смърт, трафик на хора, кризи като природни бедствия, войни, терористичен акт и др.

Концепцията Закон за  консулски услуги и консулско съдействие е публикувана на интернет страницата на МВнР. На адрес consultations@mfa.bg в следващите седмици ще се приемат мнения и предложения по концепцията. Следващата стъпка ще бъде законопроектът да бъде публикуван за обществени консултации на страницата на МС www.strategy.bg. /mfa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>