Нов закон в Испания за защита на работниците на непълно работно време

430089_352966811389529_1118532100_n

На 1 март влезе в сила Закон 1/2014 от 28 февруари за защита на работниците на непълно работно време и други спешни мерки в икономическата и социалната област.

Една от най-важните новини е, че отпада изискването на задължителен осигурителен стаж от 15 години за заетите на непълен работен ден, за да получат достъп до пенсия. Вече няма да бъде необходимо за работниците на непълен работен ден да докажат равностойността на 15 години трудов стаж на пълен работен ден.

Тази промяна подобрява положението на тези работници, които досега бяха принудени да работят много години на непълно работно време, за да изпълнят това изискване.

Законът гласи, че минималният осигурителен стаж ще се адаптира към коефициента на заетост (член 5), който трябва да се докаже за целия трудов стаж.

Например , ако даден работник е зает на пловин работен ден, минималният осигурителен стаж за пенсиониране вече не е 15, а 7,5 години .

Нормативната база за изчисляване на пенсията е средната стойност на базата на последните години. Тази база ще се коригира със ставка в зависимост от годините на осигуряване и така ще получим полагащата се пенсия .

През минималния осигурителен стаж базата за изчисляване на пенсията ще се умножи по 50%. Времето, през което работникът е осигуряван и надвишава минималния срок за осигуряване, ще доведе до увеличение на този процент в зависимост от общата скала за пенсиониране.

В случаите на обезщетения за временна нетрудоспособност при изчисляването на общия коефициент за непълен работен ден ще вземат впредвид само последните 5 години; за майчинство или бащинство, последните 7 години, а в някои случаи целия трудов стаж.

tarjeta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>