Нови формуляри, които удостоверяват осигурителен стаж

F5Съгласно новите правила на Европейската система за национална сигурност са утвърдени унифицирани формуляри, удостоверяващи периодите на осигуряване в страни членки на ЕС.

Това са така наречените „преносими документи“ , които заместват предишните формуляри тип Е.

Те се издават от компетентните институции за социална сигурност там, където сте осигурени.

Всеки документ е за отделно лице (възможно е да включва членове на семейството) и съдържа техните имена и други данни.

Службата за социална сигурност, която издава документа, го подписва и подпечатва.
1. Формулярът U1 удостоверява периодите ви на осигуряване в друга държава от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, които ще бъдат взети предвид при изчисляване на обезщетенията ви за безработица.

Можете да го получите в националната служба по заетост на последната страна/последните страни, където сте работили, и трябва да го изпратите на националната служба по заетост на страната, в която ще кандидатствате за обезщетение.

Този формуляр съответства на предишния формуляр E301.

2. Формулярът U2 е разрешението, което ви е нужно, за да прехвърлите вашите обезщетения за безработица.

Можете да го получите в националната служба по заетост на страната, в която сте останали без работа, и трябва да го изпратите на националната служба по заетост на страната, в която искате да си търсите работа.

Този формуляр съответства на предишния формуляр E303.

3. Формулярът U3 е предупреждение от приемащата институция в страната, в която си търсите работа.

Това означава, че тази институция е предупредила институцията в страната, която плаща обезщетенията ви за безработица, че вашето положение се е променило и че тези промени трябва да бъдат взети под внимание с оглед на преразглеждане на плащането на вашето обезщетение.

Формулярът U3 се изпраща като предупреждение, че вашите обезщетения могат да бъдат намалени или спрени в резултат на обмена на информация между институциите.

Ако получите формуляр U3, трябва да се свържете с институция във вашата страна, за да проверите дали положението ви се е променило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>