Нови правила за онлайн плащанията в ЕС

onlinepaymentПравилата, уреждащи онлайн плащания, чрез електронен трансфер в Европейския съюз, се нуждаят от актуализация, за да се подобри сигурността им, да се намалят таксите за обработка и да се разшири изборът на потребителите. Това заявиха депутатите от Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, която одобри в четвъртък проекти на нормативни актове за тези изменения, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Сега действащите правила трябва да бъдат модернизирани, за да се върви в крак с техническия прогрес, развитието на пазара и постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн, смятат евродепутатите. С приетите изменения се предвижда на потребителите на онлайн платежни услуги да се предлагат единни права, за които те трябва да бъдат информирани. Новите правила също така ще насърчат конкуренцията за предоставяне на платежни услуги и иновативни методи на плащане в рамките на Общността.

Промените ще направят електронните плащания по-безопасни. Съгласно новите правила клиентите на тези услуги ще бъдат уведомени каква информация е необходимо дасе представи, например уникален идентификатор, за да се изпълни плащането. Всички такси, времето за изпълнение, информация за контакти, обменни курсове, когато е необходимо, трябва да бъдат ясно посочени.

Неразрешени плащания ще трябва да бъдат възстановени в рамките на максимален срок от 24 часа. Клиентите могат да бъдат задължени да понесат загуби, произтичащи от използването на изгубена или открадната карта за плащане или устройство, до 50 евро максимум.

Институциите, които предоставят платежни услуги, ще трябва да имат специално разрешение от страната-членка, при спазване на изискванията за сигурност, установени в законодателството. Предвижда се държавите-членки да създадат публичен регистър на тези доставчици.

Разширява се и възможността за избор на потребителите при плащане чрез онлайн сметка.

Новите правила, одобрени от Комисията по икономически и парични въпроси, ще бъдат поставени на гласуване в пленарнатазала на Европеъския парламент по време на една от предстоящите парламентарни сесии.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>