Нови правила за запазване на пенсионните права в друга страна от ЕС

?0@8-2Нови правила в областта на социалното осигуряване ще приеме Европейският парламент. Споразумение за това между Европейския парламент и държавите членки ще се обсъжда в пленарната зала в сряда /2 април/ и трябва да бъде гласувано в четвъртък /3 април/, съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

Промените засягат допълнителните пенсионни права на работещите в Европейския съюз при преместване в друга страна-членка, които ще бъдат защитени по силата на новото споразумение.

Задължителните пенсионни права, предоставени от държавата за хората, които работят в друга държава членка, вече са гарантирани съгласно законодателството на ЕС. До момента обаче не е установена равностойна защита на допълнителните пенсии – професионалните пенсии, пенсии, които са финансирани или съфинансирани от работодателите или по частна схема.

Новото законодателство ще се прилага за работници от ЕС, които се преместват в рамките на ЕС, а по настояване на парламента – и по отношение на трансграничната мобилност на работна сила.

Съгласно новите правила „правопораждащият срок“, т.е. периодът на активно членство в схема, необходим за един човек да запази допълнителните си пенсионни права, не трябва да превишава три години.

Споразумението поставя 4-годишен срок, в който страните трябва да въведат директивата в националното си законодателство.

Текстът за защитата на допълнителните пенснионни права е един от най-„отлежалите” в ЕС. Той беше представен от Европейската комисия през 2005 г. и ревизиран през 2007 г., когато се проведе и първото четене в парламента.

След това новото законодателство бе блокирано в Съвета за срок от 6 години, поради различия между пенсионните схеми на държавите-членки и изискването за единодушие.

Влизането в сила на Договора от Лисабон позволи текстът да бъде поставен на гласуване с квалифицирано мнозинство, което дава възможност преговорите да бъдат възобновени.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>