Нови права за пътуващите със самолет в ЕС

717c6fb0dff4b7bf3cb4cc45603e902e_MЕвропейският парламент прие проект на регламент, затягащ сериозно въздушните превози и даващ нови права на пътниците

Въздушният транспорт в ЕС става все по-натоварен и все повече хора използват именно самолети, за да пътуват. С увеличаването на трафика се увеличават и проблемите, свързани с него. Едновременно с това по данни на потребителски организации едва 2% от пътниците, подали жалба срещу авиокомпания, са получили удовлетворение. Това налага и въвеждането на по-строги правила.

Според проекта за регламент, гласуван днес в Страсбург въздушните превозвачи трябва да разполагат с лица за контакт на летището, които да информират пътниците за техните права и процедурите за подаване на жалби, помощ, възстановяване на средства и пренасочване на полети. Пътниците могат да подават жалби с тяхна помощ, включително и в случай на изгубен или повреден багаж.

Забавени полети

Когато има забавени полети, информация за новите разписания ще трябва да бъде предоставяна на пътниците не по-късно от 30 минути след часа на първоначално плануваното заминаване.

Пътниците с двупосочен билет не могат да бъдат спрени да използват билета за връщане, дори когато не са ползвали билета за отиване.

Багаж

Пътниците трябва да бъдат информирани в началото на процеса на резервация относно позволения багаж за самолета. Позволените ръчни багажи ще бъдат увеличени така, че ще включват палто, чанта и една чанта за пазаруване от летището. 

Жалби

Ще се счита, че въздушните превозвачи, които не успеят да отговорят на жалба в рамките на 2 месеца, са приели оплакванията на пътника. Когато се позовават на „извънредни обстоятелства“, за да не плащат обезщетение, превозвачите трябва да дадат на пътника пълно писмено обяснение. Новите правила предлагат изчерпателен списък на такива обстоятелства, които включват стачки, политически вълнения и непредвидени трудови спорове.

Въпреки това, при дългосрочни извънредни обстоятелства, като кризата с облака пепел от 2010 г., отговорността на въздушните превозвачи да плащат за настаняване на пътниците ще бъде ограничена до 5 нощувки. 

Фалити

За да не се стига до блокирани пътници когато даден въздушен превозвач фалира, Парламентът въвежда изисквания за превозвачите да разполагат с подходящи механизми за предотвратяване на подобни ситуации, като гаранционни фондове или застрахователни полици.

По-добро приложение

Националните органи следва да получат достатъчно правомощия да наказват въздушни превозвачи, които нарушават правата на пътниците. Те трябва да оценяват и докладите на компаниите за това как са помогнали на пътниците при забавяния или отмени на полети, се казва още в текста.

От тук нататък проектът за регламент е в ръцете на Съвета или на практика на правителствата на държавите-членки. Остава да се надяваме, че лобистки интереси и финансови аргументи няма да попречат пътниците да получат повече права срещу авиопревозвачите.

Източник: прессъобщение на българската редакция на Пресслужбата на Европейския парламент. http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/press-release/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>