Нови права: Връщаме закупена стока в ЕС до 14 дни

comprador_t670x470Правата на потребителите в Европейския съюз се засилват значително, след като от днес, 13 юни 2014 г., новата европейска директива за тяхната защита влиза в пълна сила в целия Европейски съюз.

Директивата въвежда редица нови моменти, изисквания и права, с които се гарантира, че потребителите ще имат достъп до по-голям избор от продукти на по-евтини цени и няма да бъдат измамени, когато пазаруват, включително онлайн, в целия ЕС.

Едно от най-важните нововъведения е удължаването на срока за връщане на закупена стока. Той вече ще е до 14 календарни дни, вместо сегашните 7 дни. Освен това този период започва да тече от момента, в който купувачът получи стоките, а не както е сега – от момента на сключване на договора.

Търговците трябва да възстановят парите на потребителите за даден продукт в рамките на 14 дни след отказа. Това включва и разходите за доставка. По принцип търговецът поема риска от повреда на стоките по време на транспортирането до приемането на стоките от потребителя.

С новите правила се забраняват допълнителните такси за използване на кредитни карти и “горещи линии”. Директивата осигурява повишена прозрачност на цените. Купувачите онлайн няма да плащат такси или други разходи, ако не са били осведомени правилно, преди да направят поръчката. Премахват се предварително отметнати полета за допълнителни услуги при услуги онлайн. Отпадат също така всякакви скрити такси и „скрити разходи“ в интернет. Въвежда се и по-добра защита на потребителите при покупка на дигитални продукти.

Директивата влиза в сила на цялата територия на ЕС от днес, но България още не я е въвела в националното законодателство – законопроектът за нея отлежава в Народното събрание. Това обаче няма да попречи на българските граждани да се възползват от новите си права, тъй като когато има противоречия между българското и европейското законодателство, се прилага европейското, обясниха експерти. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>