Новият лидер на Каталуня отказа да се закълне във вярност на испанския крал

zx450y250_2684928source-reutersКаталунският сепаратист Карлес Пучдемон стана първият каталунски премиер, който стъпи в длъжност, без да се закълне във вярност на испанския крал или на конституцията, предаде вестник El Pais.

Говорителят на парламента Карме Форкадел, националист като Пучдемон, пренебрегна протокола и позволи новият лидер да обещае само да изпълнява “волята на каталунския народ, както е представен в парламента”.

Това не беше единственото пренебрегване на крал Фелипе VI по време на церемонията, която подчерта дълбоката пропаст между Мадрид и правителството на Каталуня, което бе съставено от сепаратистите след изборите на 27 септември.

Портретът на монарха, който трябва да е на показ в залата на парламента, беше покрит със завеса по време на церемонията.

Кралски указ от 1979 г. гласи, че клетвата трябва да включва обещание да се остане лоялен към монарха и да се поддържа испанската конституция като основен закон на земята.

Пучдемон не е първото избрано длъжностно лице, което игнорира указа. През 1990 г. Конституционният съд обяви за незаконни всякакви санкции на депутати на “Хери Батасуна”, вече несъществуващото политическо крило на баската терористична група ЕТА, които също не се заклеха във вярност на краля, когато заеха местата си в Конгреса.

Испанското правителство заяви, че проверява какви са юридическите възможността да бъде оспорена валидността на така положената клетва.

Законите трябва да се спазват, каза днес пред журналисти вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария. Който мисли, че е над закона, ще има проблеми, подчерта тя.

Пучдемон е обещал да работи за независимост на Каталуня – най-силния икономически испански район – но централното правителство в Мадрид заяви, че при никакви обстоятелства няма да позволи отделянето на тази автономна област. Каталунските сепаратисти искат да обявят независимост до 18 месеца. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>