Новият крал на Испания Фелипе VI положи клетва на скромна церемония

felipe-y-letizia8Новият крал на Испания Фелипе VI положи клетва на церемония в парламента. По-рано в двореца Сарсуела близо до Мадрид той получи кралския шарф от баща си Хуан Карлос. Фелипе формално стана крал в полунощ в сряда срещу четвъртък, когато абдикацията на Хуан Карлос влезе в сила.

Церемонията по предаването на трона е била скромна предвид затруднената икономическа ситуация в страната, от която страдат мнозина испанци. Освен това церемонията е по-скоро обявяване, а не коронясване, отбелязва Би Би Си. Това е първото наследяване на трона в Испания от 70-те години насам. Не са били поканени чуждестранни лидери или кралски семейства. Фелипе и съпругата му принцеса Летисия преминаха с автомобил през улиците на Мадрид, преди да се появят на балкона на кралския дворец.

Новият крал на Испания Фелипе VI положи клетва на скромна церемонияReuters

В речта си пред парламента 46-годишният Фелипе благодари на родителите си и заяви, че има “големи надежди” за бъдещето на Испания. “В мен ще видите лоялен държавен глава, който е готов да изслушва и да разбира, да предупреждава и да съветва, както и винаги да защитава публичните интереси.”

Би Би Си отбелязва, че новият испански крал ще бъде изправен пред редица предизвикателства, ако наистина възнамерява да върне добрата репутация на монархията.

Мнозина испанци настояват за провеждане на референдум за това дали въобще да има монархия.

Новият крал на Испания Фелипе VI положи клетва на скромна церемония

Reuters

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>