Новият испански премиер и правителството на Каталуния положиха клетва в един ден

pedro-sanchez-3-541950-810x0Новият испански премиер и новото каталунско правителство положиха клетва в един ден. Педро Санчес, който замени Мариано Рахой като министър-председател на Испания, е за разговори с Барселона.

Формирането на правителство на Каталуния означава край на директното ѝ управление от страна на Мадрид, наложено заради проведения незаконен референдум за независимост. Новото правителство в Барселона отново иска отделяне от кралството.

46 годишният Педро Санчес положи клетва като министър-председател на Испания в присъствието на крал Фелипе VI.

Педро Санчес, премиер на Испания: Обещавам да изпълнявам съвестно задълженията си на министър-председател, да съм лоялен към краля и да пазя конституцията като основен закон на държавата”.

Церемонията се състоя в двореца Сарсуела. За първи път в демократичната история на Испания тя премина без Библия и разпятие.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов испански премиер, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя в двореца С…
Испанският премиер Мариано Рахой бе свален чрез вот на недоверие

Испанският министър-председател Мариано Рахой бе отстранен днес от поста си чрез вот на недоверие. Депутатите гласуваха на негово място да застане лидера на социалистите.

Предишният премиер – дясноцентристът Мариано Рахой – беше отстранен с вот на недоверие и по конституция поста му беше зает от внеслия вота социалистът Санчес. За разлика от Рахой, Санчес предвижда разговори с Каталуния, въпреки че подкрепи консерватора по време на кризата. Също днес новото каталунско правителство положи клетва.

Новото каталунско правителство положи клетва

Националистите отново поеха контрола върху каталунското регионална правителство, като новият кабинет положи днес клетва в Барселона и така автоматично…

Възгласите свобода са за задържаните каталунски лидери, които искат независимост. След изборите през декември,националистите в Каталуния отново са на власт и новият премиер Ким Тора заяви, че ще продължи с усилията за независимост на областта.Той поиска и преговори с Педро Санчес. Положената днес клетва означава край на седеммесечното пряко управление на Каталуния от Мадрид и връщане на автономията ѝ.

Ким Тора, премиер на Каталуния
Ким Тора, премиер на Каталуния © БТА

Тора е близък съратник на отстранения премиер Карлес Пучдемон, понастоящем арестуван в Германия. Мадрид иска неговата екстрадиция по обвинение за бунт. Съдът веднъж отхвърли искането, но вчера прокуратурата в Шлезвиг-Холщайн е подала иск пред апелативния съд на германската провинция за предаването на Пучдемон на испанското правосъдие. Прокуратурата смята искането на Мадрид е допустимо след разгледани нови видео материали за насилие срещу испански полицаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>