Испания – Новият закон за пенсиониране ще влезе в сила от 1 януари 2013 г.

imagesНовият закон за пенсиониране в Испания ще влезе в сила от 1 януари 2013 г.,

Той ще включва следното:

Увеличение на възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години от 2019 – с 1 месец на година до 2018, а след това с 2 месеца на година до 2027.

Увеличение на трудовия стаж, необходим за пенсиониране от 15 на 25 през 2022.

Минимумът остава 15 години, но работник с 15 години трудов стаж ще получава само 50% от размера на нормалната пенсия.

Увеличение на броя прослужени години, необходими на работниците с дълъг стаж, от 35 на 38,5 години от 2025.

Пенсионната възраст на тази категория трудещи се остава 65.
Започвайки през 2027„ факторът за устойчивост” ще бъде добавен към системата, която настройва „съответните параметри”, към промени в очакваната продължителност на живота на всеки пет години (няма допълнителна информация).

Законът също позволява доброволно ранно пенсиониране (с намалена пенсия), започвайки от 63 годишна възраст с минимум 33 години трудов стаж.

Също в „кризисни ситуации” (като уволнение заради състоянието на икономиката или смърт, пенсиониране или инвалидност на работодателя) работник с 33 години трудов стаж ще може да се пенсионира на 61.

Пенсиониране ще бъде позволено на работници на 65 години или повече (61 или повече в зависимост от прослужените години).

Новият закон също предвижда де мотивиращи стимули за тази възможност като увеличава осигуровките, плащани от работодателя за тези работниците.

От друга страна, стимулите за по-възрастните да продължат да работят се увеличават.

За всяка прослужена година след навършването на пенсионната възраст бонусите се увеличават от 2% до 4%, в зависимост от общия брой прослужени години.

За работници с по-малко от 25 години трудов стаж стимулите остават 2%, от 25 до 36 са 2,75%, а за 37 и повече години са 4%.

Вдовишки пенси:

Помощите за вдовиците навършили 65 и повече години, които не получават друга пенсия ще се увеличи постепенно от 52 % от основната заплата на починалия съпруг до 60% в началото на 2012.

В допълнение, пределната възрастза издръжка на сираците ще се увеличи от 18 на 21 и до 25 за студентите, чиито доходи се равняват на минималната работна заплата.

Други промени в закона са:

В случай, че майка или баща напуска работа, за да се грижи за детето (биологично, осиновено или прието), то това ще се счита за стаж.

Преди промяната това време се е признавало само за майки.

От 2013 до 2019 законът ще увеличи постепенно дните, признаващи се за стаж от 112 на 270.

Държавната осигурителна администрация (контролна агенция, която е създадена според новия закон , за да обединява вече съществуващи агенции включително Националния институт за здравно осигуряване) ще трябва да уведомява всеки работник за неговите или нейните бъдещи права за пенсиониране.

Подробностите ще бъдат определени от правила, като на каква възраст и колко често известието трябва да бъде изпратено и каква информация трябва да съдържа то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>