Нова законова защита за децата на емигрантите, живеещи без родителите си

kids2-375x250Децата на емигрантите, напуснали България, чийто брой през последните години непрекъснато расте, трябва да станат обект на законова защита като рискова група.
Това е съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, съобщава българското радио Дарик.
В момента никой не знае точния брой на тези деца и от кого те се отглеждат в България при отсъствието на родителите им.
Включването на тази категория деца сред рисковите групи в закона би означавало и въвеждането на санкции за родителите, които нарушават правата на своите деца с отсъствието си.
В момента се прави анализ на действието на приетия преди 13 години Закон за закрила на детето, като идеята е в него да бъде включена закрилата на новите рискови групи деца в България, обясни Ева Жечева: „Една от рисковите групи, за които смятам, че сме малко закъснели, това е децата на емигрантите – хората, които напуснаха България, един или двамата родители.
Тези деца години наред останаха без своето правно представителство, без най-важните хора в своя живот. Цели райони, села, които са известни в България – 50-60% от хората са в чужбина.
Тези деца са демотивирани да ходят на училище, те са демотивирани по отношение на своето бъдеще. Скайп връзката не може да задоволи тази потребност на детето, нито средствата, които се изпращат”.
Промяната в закона обаче е само едната крачка, когато се говори за децата на емигрантите. „Трябва да бъдат идентифицирани тези деца, техните нужди.
Дори видях нотариално заверено пълномощно, в което родител предоставя родителските права на възрастна жена. Трябва държавата да планира мерки за закрила”, допълни Жечева. Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>