“Не се тревожи, бъди щастлив!“ – Психолог Стефка Павлова, Валенсия

images (1)“Don’t worry, be Happy!” или “Не се тревожи, бъди щастлив!“

Все по често се натъкваме на тази фраза: в социалните мрежи, по дрехи, снимки, статии… И може би много от вас са си задали въпроса: Добре, но как? Как в този забързан свят пълен с грижи, да не се притесняваме и да бъдем “просто щастливи“. Как се постига това щастие?

Разбира се, отговорът на този въпрос не е лесен, защото “щастие“ е много абстрактно понятие, а също така и субективно. Всеки сам трябва да намери начин, да открива малките неща в ежедневието си, които да го правят щастлив и да избягва онези, които го натоварват.

images (2)Съвети, които ще ви накарат да се чувствате по-добре:

        Запълни живота си с позитивни неща

Колкото повече позитивни мисли имате, толкова по-малко място ще имате в ума за негативните. Позволете си избягване от ежедневието от време на време, с екскурзия, хубава книга, хубава музика, угодете си, направете нещо, което ви мотивира.

        Откриите позитивното на всичко, което правите

Много често ни се налага да правим неща, които не ни харесват или не ни носят удоволствие, неща на сила. Работата може да е една от тези неща. Ако не ни харесва, и от горе на всичко, мислим всеки ден колко е ужасна и колко малко ни харесва и колко ужасни са шефовете или колегите и колко труд полагаме и т.н. -влошаваме нещата. Ако нямаме избор да сменим работата, по-добре да сменим отношението си, към нея.

feliz-encontre-nicho-lucrativowifiС какво си помагаме мислейки, че е ужасна? Ами с нищо….точно обратното, затормозяваме се повече. И колкото и да ни е трудно, за да може дните ни да са по-спокойни и малко по-щастливи на работното ни място трябва да се опитаме да намерим позитивната му страна, това, което би ни мотивирало всяка сутрин да станем и да отидем на работа. Така ще сме, дори малко, но по-щастливи. А всяко нещо си има хубава страна, просто трябва да оставим настрана негативната и да отворим очи за положителната.

 555247_3543266021298_1118397356_n   Прекарвайте повече време навън

Излезте на чист въздух, направете си разходка из парка или из плажа, насладете се на слънцето, залеза или луната, подишайте чист въздух и се възползвайте от облагите, които ви предоставя природата.

    Изградете си рутина

Ако имате работа, това е лесно. По-трудно е за тези, които нямат работа, лекции или някакво задължение, което да им маркира рутина. Опитайте се да ставате рано, бърза гимнастика, хладен душ, закуска и денят ще започне много по-добре. Когато човек се чувства загубен, една рутина може да му помогне да продължи напред.

     Взимайте решения

Не оставяйте нещата на съдбата или поне не всички. Ако нещо не ви хареса променете го, ако имате цели, борете се за тях. Не оставяйте на останалите да решават живота ви. Превръщате се в пешка в чужди ръце. В течение на времето, това ще ви накара да се чувствате несигурни в себе си, ядосани на света и най- вече НЕщастни.

Помнете, че не винаги всичко е бяло или черно и не винаги има само две опции “Да или Не“. Както са казали, истината е посредата. Така и при взимането на решения, не се притеснявайте, ако сгрешите, хора сме, грешим, а от грешките се учим, колкото и тревиално да звучи, така е! Винаги има повече от едно правилно решение и което и да изберем няма да сгрешим, защото ще сме го избрали ние, според нашата преценка, нашите мисли и нашите чувства в дадения момент.

Choices     Срещай се с друг хора

Обгради се от хора и не се изолирай, но избери позитивни хора, избягвай паразитите и негативните, които изсмукват енергията ви.

Излизайте с приятели или близки и правете приятни за вас занимания. Смейте се в компания!

Да сте сред хора е един добър превентивен начин да избегнете емоционални проблеми.

Correr_TINIMA20130728_0587_18    Водете здравословен начин на живот

Спортувайте често. Спортът ни кара да се чувстваме ЖИВИ. От една страна, серотонина, допамина и ендорфина, които отделя мозъка по време на физическата активност, ще се постараят да се чувстваме значително по-добре. От друга страна, спортът ще ни накара да се чувстваме във форма, което ще помогне на самочувствието ни.

Дори и да ви помързява понякога, мислете за удовлетворението и чувството което изпитвате след спорта.

comidaХраненето също е важно, за това как ще се чувстваме. Хранете се здравословно. Намерете вашата диета, защото всеки организъм е различен и не всички диети са подходящи за всеки човек (потърсете съвет от специалист).

Избягвайте тежките храни и преяждането, после ще се чувствате тежки и виновни, и няма да имате желание за нищо.

Диетата трябва да е уравновесена, от всичко по-малко.

Сънят също не е за пренебрегване. Между 7-8 часа на ден са напълно достатъчни, но нека да е без прекъсване и през нощта.

imagesОпитайте се да намерите вашето щастие всеки ден, всеки миг от вашия ценен живот.

 

 

 

 

431150_3205029845605_1083043272_n

 

Статията подготви: Психолог Стефка Павлова, Валенсия

За контакти: e-mail: pavlova.psicologia@gmail.com; ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ! БЕЗПЛАТНА ПЪРВА КОНСУЛТАЦИЯ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>