Не правете това в Испания!

20151030.kbdbqxojtaВсяка страна си има собствени обичаи и привички. Това, което е приемливо в една страна, в друга може да се сметне за голяма обида. Тази седмица се пренасяме в Испания. Не правете това в Испания, съветва rozali.com.

Не ходете навреме

В много държави, като Германия например, точността и ходенето навреме някъде е закон. Това обаче не важи за Испания. Като типични представители на южните народи, испанците не държат на точността.

Не подавайте солницата от ръка на ръка
Солта често се свързва с различни поверия и суеверия. В Испания например не трябва да подавате солницата от ръка на ръка. Смята се, че това носи лош късмет. По-добрият вариант е да я поставите на масата пред човека, който я е поискал.

Никога не наричайте каталунците испанци
Каталунците са горд народ, който се бори за независимостта си. Каталунците са много чувствителни на тази тема и е много вероятно да ги обидите сериозно като ги наречете испанци. Каталунците се разграничават от испанците и се гордеят със собствения си език, култура и история.

Не коментирайте въпроси за отделните региони на Испания…

…освен ако не се чувствате добре подготвени. Това важи с пълна сила за Каталуния, Галисия и Баския. Те имат свой език, история и култура и ревниво пазят идентичността си.

Не очаквайте да обядвате „на обяд“
Ако сте свикнали да се храните в 12 часа, време у нас най-често наричано обедно, забравете за него в Испания. В Испания обядът е доста по-късно – някъде между 14 и 17 часа.

Не пренебрегвайте ръкостискането
В Испания има някои правила при ръкостискането, които трябва да спазвате. Прието е например, когато се запознавате с някого, да му подадете ръка. Мъжете пък често се здрависват с две ръце, като лявата поставят на предмишницата на човека отсреща. Когато видите пък приятелки да се поздравяват, ще забележите, че се целуват по бузите, като започват от лявата.

Не пропускайте да уважите домакинята
Ако гостувате на някого в Испания, не ходете с празни ръце. Сред приетите дарове за домакините са сладкиши или вино. Може също така да занесете семпъл букет цветя на домакинята.

Не пренебрегвайте етикета за хранене
В Испания има някои общи правила за етикет на маса. Не заемайте място на масата, докато домакините не ви поканят. Не започвайте да се храните преди домакина. В Испания винаги домакинът вдига първия тост, не изземайте тази му роля. Въпреки това е добре по-късно през вечерта вие да вдигнете тост и да изразите благодарност към домакините. / БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>