Не е само Brexit-ът! На ръба са Гърция, Испания, Франция

0000304533-article2Снимка: Reuters

Хедж фондовете ще са подготвили позициите си. Инвестиционните банки ще са поръчали пица и допълнително кафе за дълга нощ на сделки. Ще са направени екзит пол проучванията и валутните дилъри ще бъдат готови да купуват или продават британски лири, веднага щом започнат да добиват ясна представа за това дали Великобритания е гласувала да остане или да излезе от Европейския съюз на 23 юни.

Почакайте обаче, пише Матю Лин, Маркетуоч. Всъщност пазарите не трябва да се тревожат само за опасността от Brexit (излизане на Великобритания от ЕС – бел. прев.). На практика истинската драма ще се развива през дълъг и труден уикенд, довеждайки до потенциално бурен ден за европейските активи в понеделник, 27 юни.

Защо? През въпросния уикенд испанските избиратели ще отидат отново до урните в нов опит да изберат правителство, като има вероятност крайнолявата група Подемос да се представи много добре. Гърция ще се бори да намери пари, за да погаси поредните си дългове. А ако стачките във Франция ескалират, страната може да се доближи до изчерпване на стратегическите си горивни резерви – и съответно до пълен крах.

Brexit, Spexit (за Испания), Grexit (за Гърция) и Frexit (за Франция) – всички те могат да се сблъскат. Резултатът? Катастрофа за европейските пазари.

Brexit-ът остава най-належащата тревога за инвеститорите и с право. Три седмици преди вота допитванията сочат много близки резултати. Най-новото проучване, направено за “Дейли телеграф”, показва преднина от пет пункта за “Остава”, а и повечето отчитаха пет до десет пункта разликата между двата лагера.

Само че кой знае какво става? Великобритания не е правила такъв референдум цяло поколение. Никой не знае какви въпроси да задава, към каква прослойка от населението да се цели и кой лагер ще бъде по-добър в това да закара хората си до урните в деня. Спокойно може да спечели всяка от страните.

Ето какво е интересно обаче. Може да е нужно време до уикенда, за да се разбере какво се е случило. Телевизиите се обявиха против обширен екзит пол с аргумента, че не знаят как го направят точен. Твърди се, че хедж фондовете ще похарчат много пари за частни екзит пол проучвания и че валутните пазари ще ни кажат как изглеждат резултатите.

Само че кой ще каже дали са надеждни? Всъщност, ако са близки, може да се наложи да изчакваме да бъдат преброени гласовете от обширните райони на Шотландия, което означава, че може да отнеме ден или два. И това е само началото на “веселбата”. Ще остане или ще си замине премиерът Дейвид Камерън? Колкото вие знаете, толкова и аз. Самият той вероятно няма да знае поне до неделя – 26 юни.

Какво се случва по същото време – Испания ще произвежда избори. Миналогодишните доведоха до задънена улица, като вотът бе поделен между четири партии, които са съгласни само за едно – че всички те се мразят помежду си.

Този път резултатът вероятно няма да бъде много по-различен, освен в едно важно отношение. Допитванията сочат, че партия Подемос, която е против икономиите, може да постигне най-голям напредък – едно проучванията й дава 24% подкрепа, което ще я направи втора политическа сила, а съюзът й с Обединената лява партия може да значи, че получава много повече места в парламента.

До голяма степен като СИРИЗА в Гърция Подемос отхвърля орязването на разходите, наложено от еврозоната, и настоява за коренна смяна на посоката в икономиката. Ако се приближи до властта, пазарите оправдано ще се изнервят много. СИРИЗА отстъпи в конфронтацията си с ЕС и Международния валутен фонд, но пътят до това беше страшен. А и няма гаранция, че Подемос ще направи същото.

Да си го кажем направо, Spexit-ът отново ще е в дневния ред.

Това не е всичко. Като лоша настинка, Гърция е проблемът, който не преминава. През юли страната трябва да върне 2,3 милиарда евро на Европейската централна банка. Предполага се, че е съгласувана сделка за предоговаряне на вечния спасителен кредит.

Мислите, че нищо не може да се обърка? През последните шест години страната се доказа като значително предразположена към премеждия. Не успя да изкара много лета без някаква криза. Нужно е много доверие, за да заложим, че това лято ще е различно. Ако не може да намери парите, то тогава Grexit-ът пак ще надвисне.

Има и нещо непредвидимо, което да бъде прибавено към микса. Франция.

Франция постепенно “спира” на фона на стачки, свикани от синдикатите заради сравнително лека поправка на трудовото законодателство. Рафинериите бяха затворени и сега горивото не достига – близо половината бензиностанции затвориха. Стачкуват атомните електроцентрали, както и железниците. Страната вече започна да прибягва до стратегическите си горивни резерви и в средата на май обяви, че има запаси за 115 дни. Добавете паническо купуване от шофьорите и до края на юни ще са на рисковано ниско равнище.

Франция е в икономически спад вече години, с опасно висока безработица и все пак винаги се бори някак. Ако обаче правителството на президента Франсоа Оланд рухне на фона на вълната от протести, настроената срещу еврото Марин Льо Пен ще чака да завземе властта. Шансовете това да се случи определено не са високи, но то не и е невъзможно. Ако това стане, Frexit-ът ще е на хоризонта.

Може и да не се случи нищо от това.

Великобритания може да реши да остане в ЕС с успокоителна разлика (в резултата от референдума – бел. прев.). Испания може да реши, че също може да преизбере премиера Мариано Рахой вместо да удължи несигурността. Всяка криза може лесно да се уреди.

Въпреки това в действителност голяма част от Европа остава в опасно състояние. Със зле функционираща валута, унил растеж и масова безработица в периферията, далеч не изглежда стабилна. Всички тези въпроси ще назреят през последния уикенд на този месец – и така може да поемем по път с много изпитания. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>