“Нестле” изтегли храни с говеждо месо, внос от Испания заради наличие на конско ДНК

imagesНай-голямата хранителна компания в света “Нестле” изтегли от търговската мрежа в Италия и Испания продукти с говеждо месо, след като проверки установиха наличие на конско ДНК над 1%, предаде “Ройтерс”.

Миналата седмица европейските правителства одобриха предложението на Брюксел за извършване на ДНК тестове на говежди продукти, за да бъде оценен мащабът на скандала с конското месо, представяно като говеждо.

Компанията “Нестле” със седалище в Швейцария, която миналата седмица заяви, че продуктите й не са били засегнати от скандала, съобщи, че след проверки е открито наличие на конско ДНК над 1% в два продукта.

“Уведомихме властите. Това не е въпрос за безопасността на храните”, заяви компанията. “Нестле” е изтеглила от магазините в Италия и Испания замразени равиоли и тортелини с говеждо месо. Компанията ще изтегли и замразена лазаня болонезе, произвеждана във Франция.

Правителствата в Европа няколко пъти подчертаха, че конското месо не е опасно за здравето. Еврокомисарят по здравето и потребителите Тонио Борг също каза миналата седмица, че това е проблем с етикетирането, а не здравен въпрос. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>