Непобедимата Библия

Библията е уникална книга. Състояща се от шестдесет и шест книги, написани от около четиридесет автори в продължение на повече от петнадесет века, тя не е престанала да бъде най-влиятелната книга в света. Освен че е най-печатана (до 60 милиона броя годишно) и най-превеждана (на над 1200 езици и наречия), тя е също най-обичана и най-преследвана, най-четена и най-отричана.

Независимо от многобройните си неприятели, тази книга несмутимо шества през вековете, доказвайки своя триумф. Гоненията от римските императори, от официалната църква през Средновековието, атаките на отрицателната критика и модерния атеизъм не само не отнеха от нейното влияние, но допринесоха с безчет аргументи в полза на свръхестествената и устойчивост. Известен е примерът със самонадеяното изказване на Франсоа Волтер през 1778 г.: „След сто години Библията ще бъде една забравена книга.” Точно обратното. След неговата смърт домът му става за известно време централен офис на Френското Библейско Общество. Ирония на съдбата или Божие провидение – както желаете.
Откъде тази велика мощ в една книга? Поради какви причини Библията успява все още да удържи своето място на неоспорим фаворит в толкова много области на познанието и живота?
Безспорно литературното наследство на човечеството крие изключителни залежи от мъдрост, етика и красота. Но не съществува друг такъв шедьовър, който да съчетава в себе си толкова актуални становища и съвети в толкова различни области като духовното израстване, семейството и брака, осмислянето на земния живот, практичните измерения на успеха, душевния мир и вечния живот. Единствено Библията по удивителен начин обединява всичко това в уникално послание, касаещо настоящото и бъдещото ни съществувание. Истинността на Библията се дължи на нейната Боговдъхновеност.

Независимо кой, защо и как се бори срещу Свещеното Писание, то винаги постига целта си. Основните нужди на хората не са се променили във времето. Те все още се нуждаят от спасение – и евангелието им го открива. От назидание – и най-добрите съвети за изграждане на характера са на разположение. От житейска мъдрост – и Библията я предлага. От вяра – и Свещеното Писание се превръща в неин източник.
Библията упражнява уникално влияние върху цялостната човешка личност и я променя дълбоко и трайно, тъй като провежда терапията „отвътре навън”, а не „отвън навътре”, както всъщност се получава с всички човешки опити.
Всички човешки стандарти и нормативи претърпяват непрекъснати корекции и преработки. Божието Слово не се нуждае от това. Изразявайки безупречната същност на своя Автор, то се е „прицелило” в най-високата възможна цел за човешкия живот. Времето променя култури, ценности, идеологии, но Библията устоява на всички предизвикателства.

Единственият смисъл, в който Свещеното Писание може да бъде ограничено, е отхвърлянето му от човека. Всеки сам за себе си решава какъв достъп до живота си ще осигури на Божието Слово. Но всеки трябва да бъде готов да поеме и последиците от своето решение. В Библията пише „Тази книга на закона да не се отдалечава от устата ти, а да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно според всичко, каквото е написано в нея, защото тогава ще сполучиш в пътя си и тогава ще имаш добър успех” (Исус Навиев 1:8).

Едуард Кешишан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>