Незаменима аминокиселина, съдържаща се в червения и черния боб разгражда мазнините в тялото

Моя снимка 100

  

         ДИЕТОЛОГ ЕКОЛОГ  –

  ЕКОТЕРАПЕВТ 

ТЕОДОСИЯ СТАНЕВА

Незаменима аминокиселина, съдържаща се в червения и черния боб разгражда мазнините в тялото

 

Мощен антиоксидант, метионинът  е незаменима аминокиселина за разграждане на мазнините в тялото.

       И, как?

–  Спомага за синтеза на киселини като ДНК и РНК; на аминокиселината таурин, както и на холина, който е пък храна за  мозъка ни; за синтеза на колагена; хомоцистеина и др.

Ще напиша няколко реда и за хомоцистеина като аминокиселина, която се образува в нашия организъм в процеса на протичане на самия метаболизъм на метионина.

Високото съдържание на хомоцистеин в кръвта ни, е знак, че има повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Той има токсично действие върху клетките , намиращи се върху артериите. Може да се засили кръвообращението, както и окисляването на липопротеините с ниска плътност или т.нар. лош холестерол. И, така е много вероятно да се отложат под формата на плаки по стените на нашите кръвоносни съдове.

       Да се върна ли към разграждащата мазнините аминокиселина?

       Метионинът!

     Къде действа тя?

  • В черния дроб – предпазва го от мазнините в повече! От важно значение е метионинът при аномалии във функциите на вече споменатия черен дроб!
  • Тази аминокиселина действа в артериите – предпазва ги от натрупване на мазнини, затрудняващи кръвообращението в мозъка, сърцето и бъбреците.
  • В помощ е на храносмилателната система.
  • При болни от остеопороза, хора с алергии към химични вещества, действа благоприятно!
  • При лечението на ревматизъм е на челна позиция!
  • При мускулна слабост, чупливост на косата и ноктите не е безначение нейното заздравително действие.
  • Използва се при токсинемия при бременни, както от и от жени, които приемат орално контрацептиви като спомага тук за засилване на секрецията на естрогени.

!!!   Когато токсините в организма се увеличат, е нужно да се увеличи и приема на метионин. Това, разбира се не означава, че ако сме прекалили с месото и животинските продукти, както и с всички храни, които не се усвояват добре от организма като рафинираните храни, например, че трябва да увеличим консумацията на червения и черния боб в случая.

!!!   Консумация – балансирана ( до 1-2 пъти седмично ) и без липси или в повече, ще е добре за извършване на функциите ни в организма.

!!!   Яжте бобови храни, съдържащи метионинът, защото ползите са видими!

 

     С любов,

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>