Независимост за Каталуния? Няма как, не сме в Средновековието!

cataluñaПремиерът на Испания Мариано Рахой отново се изказа против провеждането на референдум за независимост в Каталуния, който,

според него, противоречи на законодателството на страната, съобщава РИА Новости.

„Докато аз тук два дни говоря за банкови, икономически съюзи, за интеграция, за това какво място в света трябва да заема ЕС, някои искат да се върнат в Средновековието”, каза Рахой след срещата на ЕС в Брюксел.

Той напомни, че откакто беше обявено намерението за провеждане на такъв референдум, той нееднократно е казвал, че такъв няма да има и че Конституционният съд е взел решение за замразяване подготвянето на референдума.

„Правителството ще изпълни своя дълг. Те искат да заменят незаконен процес с още по-недемократична постъпка”, подчерта Рахой.

По-рано този месец в. “Мундо” цитира правителствени източници, според които дори да бъде намерена правна рамка, за която Мас да се захване, крайната цел, към която се стреми това допитване, е незаконна.

Според испанското законодателство, никой няма право да се допитва до гражданите за единството на държавата, се казва статията.

След замразяването на кампанията за референдума председателят на каталунското регионално правителство Артур Мас заяви, че няма да може да се организира референдума за самоопределение на 9 ноември, както бе предвидено. Той обаче добави, че възнамерява да замени това допитване с процес на гражданско участие, в който пак ще има урни и бюлетини. Като отзвук от думите му много каталунци организират масови демонстрации за независимост.

Източник: BNews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>