Независимостта на Каталуния застрашава испанския пазар на имоти

Barcelona-4Барселона е вторият най-популярен испански град за инвестиции в бизнес имоти след Мадрид. Независимостта на Каталуния, подкрепена от 81% от гласувалите на символичен референдум в автономната област по-рано през месеца, ще застраши икономиката на региона, която бива подкрепена от възстановяващия се пазар на имоти в Испания, пише Bloomberg.

Излизане от еврозоната, понижаване на кредитния рейтинг и бягство на банки и други бизнеси са сред възможните последици от отделянето на Каталуния от Испания. Най-малкото независимостта на областта ще влоши възстановяването на имотния пазар, който превърна каталунската столица Барселона във втория най-популярен испански град за бизнес имоти след Мадрид, казва директорът в CBRE Group Патрисио Паломар. Имотният пазар, който се възстановява след седемгодишен спад, също ще пострада, посочи той.

„Независимостта ще бъде истинска катастрофа за жилищния пазар. Домовете в региона ще трябва да бъдат купени на вътрешния пазар, тъй като чуждите инвеститори избягват имотите, представляващи валутен риск“, каза още Паломар.

Инвестициите в бизнес имоти в Испания се увеличават над два пъти на годишна база през първото полугодие до 3,23 млрд. евро, показват данни на CBRE. Мадрид взима лъвския пай с 60%, но се очаква Барселона да настигне столицата през втората половина на годината, посочи Паломар.

Някои инвеститорите обаче започват да обмислят последиците от евентуалното отделяне на Каталуния от Испания, казва Джеф Грийнсмит от брокерския сайт Fincasdirect.com.

„Хората питат какви са шансовете Каталуния да стане независима. Ако това стане, първите няколко години ще се много тежки, отразявайки се върху цените. Последиците все пак няма да се фатални“, смята Грийнсмит.

Ако Каталуния поеме по свой собствен път, пазарът на ипотеки ще се свие, тъй като регионалните банки ще се преместят, смята Паломар. Освен това възможността на собствениците на жилища да погасят неизплатените си заеми, деноминирани в евро, може да бъде намалена, ако регионът приеме нова валута.

„Несигурността около това какво ще се случи е огромна“, коментира професорът по икономика в университета Pompeu Fabra в Барселона Хосе Гарсия-Монталво. Според него финансирането на имотния пазар и ипотечния пазар ще зависи изцяло от това дали евентуалната независима държава ще запази еврото като своя валута.

Засега обаче инвеститорите не се притесняват от възможността Каталуния да се отдели от Испания, отчита Паломар. Това е така, защото активите в региона са по-евтини, отколкото в други европейски градове, а повечето инвеститори се съмняват, че Каталуния ще получи независимост.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Бойчо Попов                                         Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>