На референдума гласуваха 1 490 000 души – 21,8% от имащите право

índice

От гласувалите 61 процента – около 900 000 души – са отговорили с “да” на въпроса, а останалите 590 000 – с “не”.

21,8 на сто от имащите право на глас български граждани са участвали в днешния Национален референдум с въпрос “Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?”.

Това са резултати при преброени 100% от бюлетините, получени при паралелната извадка, която прави социологическата агенция “Алфа рисърч”.

Този резултат означава че днес са гласували 1 490 000, каза Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”.

Същите данни оповестява и “Галъп”.

От гласувалите 61% – около 900 000 души – са отговорили с “да” на въпроса, а останалите 590 000 – с “не”.

Резултати, които веднага след обявяването им, дори още преди да бъдат оповестени, дадоха възможност на всички ангажирани политически сили да декларират, че са победители в референдума.

Изборният ден за националния референдум беше обявен за приключен към 20 ч., съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Още тази нощ фирмата преброител “Информационно обслужване” АД ще започне да обработва междинните резултати от референдума на база информация от Районните избирателни комисии и да ги публикува на страницата на ЦИК в интернет. Повечето данни обаче се очаква да бъдат обработени в понеделник, съобщи Троянов.

“Алфа рисърч” представи и разрез в състава на 20-те процента гласували. При гласувалите на възраст до 30 години е равен броят на тези, които са “за” и “против” нова ядрена централа в България. При групата до 60-годишна възраст с “да” са гласували 57%, а при по-възрастните – 72%.

На зададен от “Алфа рисърч” въпрос

“Позицията на коя партия искахте да подкрепите днес?”,

34% са казали, че са искали да подкрепят позицията на БСП, съобщи по БНТ Боряна Димитрова.

Няма пряко съвпадение между тези 60%, гласували на референдума с “да”, и пряката подкрепа на позицията на БСП, изтъкна Димитрова, която посочи, че има партиен, но има и граждански вот.

24% от отишлите до урните са искали да подкрепят позицията на ГЕРБ. Около 3% са искали да подкрепят позицията на “Атака”/ВМРО; 3,5% – на Синята коалиция/ДСБ; 6,5% – на други партии.

Близо 30% са хората, които са искали да изразят собствена позиция, без да дадат вот на доверие на определена политическа сила.

32% от отишлите до урните, които казват, че са симпатизанти на ГЕРБ, са гласували с “да”, а 68% - ”против”.

БСП са с най-категорична позиция в подкрепа – 95% са”за”, те са и най-мобилизираните симпатизанти. Близо 65% от гласувалите през 2009 г. за БСП са отишли днес до урните.

При ДПС са гласували под 10% от симпатизантите и резултатът е 74 % “да”.

77% от привържениците на “Атака” са гласували с “да”, от Синята коалиция – обратното – 76 на сто с ”не”.

Гласували са 30% от симпатизантите на Синята коалиция (24% “да”) и също 30% от привържениците на “Атака” (77% “да).

Въпросът на референдума беше лошо зададен, това е двусмислено зададен въпрос, подвеждащ въпрос, който не позволявана хората да разграничат своите позиции, коментира Боряна Димитрова.

Тя представи данни за това какви позиции на гласувалите стоят зад подкрепени от тях отговори, като отбеляза, че “за” изграждане на АЕЦ “Белене” са гласували 55%, за нови реактори в АЕЦ “Козлодуй” и “не” на “Белене” – 20 процента.

А да не се изграждат нови ядрени мощности в България – 25%.

Когато за хората не е ясно какъв мандат следва от тяхното ”да” или “не”, това е един от мотивите за тази апатия или за нежеланието за гласуване, посочи Димитрова. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>