Наш фермер шокиран от кризата в Испания

índice35-годишният Емил Лиманов от с. Катунци, община Сандански, който е земеделец и от 6 години отглежда 30 дка лозя в с. Пиперица, е удивен от живота в Испания, където бил на гости при брат си. Иван Лиманов живее и работи от 10 години в Испания, той е там с жена си и детето им. Ето какво разказа Емил за 20-дневния си престой в Испания:

„Заминах на 17.06. и останах в Испания до 05.07., бях при брат ми на море в Аликанте. Останах удивен от начина на живот там. Говори се при нас, че там е криза, но като видях как живеят хората в Испания, какви промоции се предлагат в хранителните магазини и заведенията, не съм сигурен, че те усещат някаква криза.

Докато бях в Аликанте, имаше фиеста, като малките магазини не работеха, а единствено хипермаркетите. Големите булеварди се затварят заради фиестата, където се редят дълги маси и столове и хората се събират да празнуват след полунощ на отрупани трапези. Отстрани има направени летни кухни, които всеки местен или гост ползва и там си пълни чинията. Масите са 8-местни, повечето хора ги запазват предварително, като за 5 дни плащат 300 евро. Вечер след полунощ започва 20-минутна заря на плажа, която струва 15 000 евро.

Силно ме впечатлиха цените в нощните клубове, където бирата е 3 евро, едно уиски заедно с редбула – 3,5 евро. В дискотеките в Испания е забранено също както при нас да се пуши. Всички, които пушат цигари, както и различни видове треви, защото там масово се пуши трева, излизат отвън пред дискотеката с уиски в ръка и се забавляват много шумно и танцуват. Чашите за питиетата са от дебелостенна пластмаса, високи. Бутилка уиски с 6 редбула в дискотека на брега на морето струва между 15 и 35 евро.

През вечер на плажа се палят огньове, които хората прескачат за здраве, като на един лист си записват всички лоши неща, които не искат да им се случат, и го хвърлят в жеравата.

В магазините кашкавалът е 6 евро/килограм, като на промоция купуваш 2, а получаваш 3, ако купиш два стека бира, получаваш и един стек бонус.

Модата при момичетата е зашеметяваща, ходят с много къси и изрязани дънкови панталонки, задните им части са на показ. Също така носят много къси панталони, целите на дупки и се вижда дори с какво бельо са. Проституцията там е легализирана. В хотелските барове има по над 50 проститутки. Цените са между 20 и 60 евро на час. Имаше и доста българки, които са предпочели да си изкарват така хляба.

Барманките носят на ръцете си гривни, на които висят отварачки, тъй като клубовете са пълни и нямат време да ги търсят по бара. Пие се много и червено вино, но тяхното е много по-леко от българското.

Минималното заплащане за 8-часов работен ден е 40 евро надница.

За целия ми престой от 20 дни видях само един ден полицай. Там органите на реда не те спират по никакъв начин, ако не извършиш нарушение. На самите полицейски коли имат камери, които снимат преминаващите коли, и ако има някакво нарушение – като превишена скорост или друго, всичко се разбира по електронен път. Всичко е въведено в електронна система. Също така е позволено да си носиш в колата устройства, които да те уведомяват за полиция, камери, ограничения и т.н., защото по някакъв начин тези устройства те предупреждават и те предпазват от ПТП.

Един ден трябваше да отидем до една институция с брат ми. Спряхме колата на светофар, а до нас в другата пътна лента имаше патрулка. Брат ми ги попита как да стигнем до мястото, те веднага ни дадоха знак да караме след тях. Заведоха ни точно пред сградата.

Там ако ти остават 8 години до пенсия, а не можеш да си намериш работа заради напредналата възраст, държавата ти подсигурява социална помощ от 420 евро.

Не може да става и дума за сравнение между нашата прословута държава и Европа, коментира в заключение Емил.

Източник: Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>