Наши роми изцеждат германски социални помощи

images

Български ромски семейства, които заминават за чужбина, все по-често искат документ, че не вземат детски добавки у нас, за да могат да получат много по-високи помощи в страни от Европейския съюз. В повечето случаи единият родител започвал работа, а с него се местела цялата фамилия. За явлението съобщи шефката на варненската дирекция “Социално подпомагане” Адриана Григорова.

80% от ромите искали удостоверението да им послужи пред социалните власти в Германия, а останалите – в Холандия. Тенденцията започнала от последното тримесечие на 2012 г., когато от българската дирекция издали документ на 276 варненци. Високото темпо се запазвало и през първите месеци на 2013 г.

В Германия помощите за отглеждане на дете са над 10 пъти по-високи, отколкото в България. У нас детските надбавки са по 35 лв. на месец, а в Бундес републиката за първо и второ дете социалната помощ е по 164 евро, за трето – 190 евро, а за четвърто и всяко следващо – по 215 евро.

От социалната служба в Шумен потвърдиха, че през последните 2 години все повече българи, заминаващи в чужбина, искат документ, че не получават детски добавки у нас. Експертите засекли и случай, при който родителите работели в чужбина, а децата им били при баба си и дядо си у нас, но получавали чуждестранни помощи.
От пловдивската дирекция “Социално подпомагане” коментираха, че няма ръст в заявките за удостоверения. Имало по двама-трима кандидати на ден, което било нормално.

От централата на Агенцията за социално подпомагане (АСП) коментираха, че най-често удостоверения се искат от областите Разград, Благоевград, Варна, Русе и Кърджали. Част от хората са от турски произход, но не можело да се каже колко са ромите. Най-вече документите се издават за Германия, Белгия, Великобритания и Холандия. Единични са случаите за Франция, а изненадващо за Испания почти нямало кандидати.
“Не може да се твърди, че българите отиват в чужбина, за да вземат неправомерно помощи. Голяма част от тях работят и плащат осигуровки и имат право да ползват детски”, добавиха от АСП. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>