Испания е следващата Германия на Европа, предричат анализатори

imagesИспания ще заеме мястото на Германия като най-силната икономика на Европа заради увеличаващата й се конкурентоспособност в експорта. Това казват анализаторите на Morgan Stanley, които смятат, че финансовото ребалансиране в страната ще продължи въпреки настоящите политически проблеми.

“Испания, където цената на труда спада заради рецесията и реформите, и където експортът стабилно расте, е на път да стане следващата Германия на Европа”, пише Хоаким Фелс и Сънг Ун Канг, в седмичния си анализ за глобалната икономика, цитиран от CNBC.

“Германия, подпомогната от супер ниските лихвени равнища, нарастващи заплати и поевтиняващи имоти, ще има по-голямо вътрешно търсене, но външната й конкурентоспособност ще се влоши”.

Според Фелс, ще отнеме три до пет години на Испания, за да измести Германия от позицията й като икономика, движена от експорта преди извършваните финансови и структурни реформи да покажат ефекта си.

Според експерта цената на труда ще остане ниска в Испания  дори след като страната се възстанови от рецесията, а безработицата ще остане висока още няколко години.

Преподавателят от университета Brunel Муред Чудри обаче не смята, че испанската икономика е спечелила от високата безработица.

“По-важни от цената на труда са продуктивността и конкурентоспособността. Ако не беше така, щяхме да погледнем, че дневната надница от 1 долар в Бангладеш е достатътчон условие страната да изпревари Германия в класацията на най-големите износители”, посочва той.

Според преподавателя испанската икономика има осем-девет основни слабости, които трябва да се преодолеят, освен да се работи по експортната и конкурентоспособност.

“Испанската икономика страда от проблеми, свързани с доставките, от негъвкав пазар на труда, увеличаваща се бюрокрация, тежките загуби от рухналия пазар на имоти, които все още тежат на балансите на банките и огромни социални разходи. Ето защо аз не бих прибързвал да обявявам Испания за новата Германия”, обяснява Чудри.

Представители на тройката кредитори от МВФ, ЕС и ЕЦБ в последния им доклад за испанската икономика описаха най-различни проблеми.

Според тях ситуацията в икономиката на страната все още предлага доста предизвикателства, безработицата е много висока и продължава да расте, БВП се свива. Остава и нуждата от намаляването на вътрешната и външната задлъжнялост.

Икономиката на страната се сви с 1.8 на сто през четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо година по-рано, показват предварителните данни на статистическия институт на страната.

Фелс посочва, че неговите клиенти са съгласни с неговата теза за Испания. Той намира потвърждения за нея и в това, че президентът на ЕЦБ Марио Драги наскоро обяви, че Мадрид показва добър напредък при излизането от рецесията.

Той добавя и че неслучайно големите производители на автомобили като “Форд” и “Рено” местят заводите си в Испания.

“Форд” обяви през миналата година, че затваря двете си предприятия във Великобритания и Белгия като смята да увеличи производството във Валенсия. В същото време и от “Рено” обявиха, че обмислят да наемат още работници и да увеличат производството в двете си фабрики – в Паленсия, югозападна Испания и във Валядолид.

Но някои анализатори са притеснени, че политическата несигурност в Испания, която беше засилена заради корпуционния скандал, който стигна до премиера Мариано Рахой и други хора по високите етажи на управляващата партия, може да навредят на процеса по въвеждането на реформи в страната./dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>