Най – сладкият природен продукт в света

Стевия е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка. Стевия не съдържа калории и е много здравословна.
Стевия (Stevia rebaudiana) е многогодишно храстовидно растение, което в България се отглежда като едногодишно. Известна е като “медена билка”, заради сладкия си вкус. Стевия е далеч по-полезна от всички подсладители (дори от естествените), но е забранена в много страни по света, макар че няма реални доказателства за странични ефекти от употребата й. Единствените опасения са, че при по-високи дози стевия може да доведе до понижаване на кръвната захар и на кръвното налягане, което не би било напълно безопасно за хората, страдащи от подобни проблеми. “Световната здравна организация” определя стевия като напълно безвредна. Изглежда забраната на медената билка в много страни ще се окаже поредната параноя на някои учени или нелоялна конкуренция от страна на производителите на изкуствени подсладители.

Стевия – кратка история

Историята на стевия започва в дълбока древност от индианското племе гуарани. Те наричали стевия “хе-хе” (“сладка трева”). Гуараните приготвяли чай от стевия, който пиели с лечебен ефект или дъвчели листата на медената билка за сладък вкус в устата. До 1800 година стевия станала широко популярна в цяла Латинска Америка. Италиански изследовател представил стевията в Европа.

Стевия по света и у нас

Най-големите консуматори на стевия в световен мащаб са японците, които я използват като подсладител още от 1954 година. Затова в Япония износът й е забранен и все повече продукти се произвеждат със стевия, вместо със захар. В САЩ по-трудно приемат стевия заради засегнатите интереси на производителите на захарни изделия и изкуствени подсладители. След продължителни научни спорове стевията е одобрена като хранителна добавка в Щатите. В бившите руски републики също е широко отглеждана и използвана. В Европейския съюз стевията е забранена за употреба като подсладител, с изключение на Франция. От септември 2009 година там тече тестов период от 2 години, през който стевия е разрешена. Заради съгласуване с Европейското законодателство на РИОКОЗ е наредено да изтегли стевия от българската търговска мрежа. Около година стевия беше забранена в България, но след като една от фирмите спечели делото пред Върховния административен съд, вече медената билка се предлага свободно на българския пазар.

Стевия – хранителни качества

За разлика от изкуствените подсладители стевия замества захарта без абсолютно никакъв риск за здравето. Напротив, тази медена билка е изключително полезна. Стевията е богата на стевиозиди (сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание на инсулин) и нормализират нивото на захарта в кръвта. Стевията съдържа също витамини (А, С, от групата В), минерали (калий, цинк, желязо, калций, магнезий, селен), аминокиселини, пектин, фибри и т.н. Въпреки силната сладост (300 пъти по-сладка от захарта), стевия няма калории.

Стевия – здравословни качества

• Редовното използване на стевия като подсладител нормализира нивата на кръвната захар и на инсулина.
• Стевия подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.
• Медената билка понижава нивото на “лошия” холестерол в кръвта.
• Стевия има тонизиращо действие и укрепва имунната система.
• Медената билка подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
• Стевия е полезна за черния дроб.
• Медената билка предпазва зъбите и венците от кариеси, пародонтоза и други заболявания.
• Стевия има антисептично и противовъзпалително действие.
• Медената билка успокоява нервната система.
Стевия в диетата

Стевия съдейства за почистване на токсините и шлаките от организма. Въпреки, че стевията е много сладка, тя не съдържа калории. Веществата в стевията не ферментират в устната кухина, т.е. не засилва апетита. Освен това стевия подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Стевия е силен антиоксидант и се справя успешно със свободните радикали.

Стевия е най-добрият заместител на захарта. Въпрос на време е да бъде разрешена във всички страни по света и да заеме заслужено място в ежедневното хранително меню на потребителите, които се стремят да водят здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>