Най-известният баски писател Бернардо Ачага на посещение в България

10888632_10152968680191737_2929579226640094660_nБернардо Ачага пристига в България по покана на Институт Сервантес – София. Срещата с публиката ще бъде на 29-и януари, четвъртък, от 18,30 часа в книжарница „Гринуич“ на бул. Витоша 126. Водещ на разговора с Бернардо Ачага и Мария Пачкова ще бъде българският поет и публицист Марин Бодаков.

Бернардо Ачага е сред най-известните представители на баската литература. Роден през 1951 година, бъдещият автор следва първоначално икономика в Билбао, а по-късно и философия в Барселона. Работи като банков служител, книготърговец и учител по баски, официалният език на баското малцинство в Испания. От началото на 1980-те години се посвещава изцяло на писането. Със своите романи, стихове, детски книги и текстове за група „Banda Pott” Ачага спечелва голяма популярност в родината си.

Марин Бодаков завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в сп. „Български месечник“. От 2000 г. е редактор за литература във вестник „Култура“. Главен асистент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Мария Пачкова, испанист, преводач, журналист. Мария Пачкова превежда и двете книги на български език, издадени от издателство „Панорама“ – „Синът на акордеониста“ и „Обабакоак“. Капка Кънева е художник на кориците и на двете книги. Издателството е „Панорама“.

Действието в романа “Синът на акордеониста” се разгръща от началото на 30-те години на XX век до края на века, от селцето Обаба в Страната на баските до Калифорния в САЩ, от училищното детство до ада на войната е тероризма, а темите на романа са паметта, приятелството, тъгата на човека, който напуска своя край със съзнанието, че няма да се върне. На фона на драматичните събития и чувства грее единствената възможност за спасение – силата на любовта.

Романът „Обабакоак” е награден с най-високите отличия за художествена литература на Испания, сред които и „Националната награда за литература Преведен е на над 30 езика. В „Обабакоак” авторът е събрал множество кратки и по-дълги разкази, обединени около фиктивното баско селище Обаба, където живее едно твърде шарено общество от разбойници, интелектуалци, пастири, идиоти и същества, създадени на основата на суеверни и митологични истории. Ачага свързва различните разкази по брилянтен начин, обединявайки ги в едно общо звено, наречено „Хора и неща от Обаба”, както би следвало да се преведе заглавието на книгата.

Източник Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>