Над 800 творби, част от световното културно наследство, са изчезнали от „Прадо“

41c66f47b3227ea69a2f0bba57a0c8dd885 произведения на изкуството, част от националното и световно културно наследство, са изчезнали от фондовете на музея „Прадо” в Мадрид, пише в. „Ел Паис”. Липсите били открити след направен опис на наличностите от специална комисия.

Администрацията на музея обяснила, че част от творбите са изчезнали след пренасяне на платна и статуи между колекции на „Прадо” и на музея „Кралица София”. Други артефакти пък били унищожени при пожари. Само през 2012 г. 176 произведения са били изпратени като гостуващи във временни експозиции в чужбина.

Кои творби липсват от фондовете на музея, не се уточнява. В съкровищницата на „Прадо” обаче се пазят шедьоври на Пабло Пикасо, Ел Греко, Франциско Гоя, Рубенс, Мурильо, Рафаел, Веронезе. Особено атрактивни за ценителите на изкуството са творби от най-добрите школи на живописта в Испания, Фландрия и Италия от ХVI до XX в. Сред тях са произведения на Никола Пусен, Клод Лорен, Алберхт Дюрер и Рембранд ван Рейн.

Сметната палата на Испания е призовала ръководството на музея да започне разследване за изчезналите творби, пише Преса. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>