Над 6000 студенти заминали да учат на Запад за последната учебна година


Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година. Това отчетоха от водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием на Англия, Дания, Швеция и др.

Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524. Така на практика излиза,че изнасяме повече от един випуск студенти само в Западна Европа.

“Общо за Великобритания, Холандия, Дания, Шотландия пътуват около 5000 български студенти годишно. Системите за прием на тези страни дават възможност да се проследява приемът. Заедно с останалите скандинавски страни като Швеция, Норвегия, Финландия, както и Франция, Италия и Испания общата бройка може да възлезе на около 6000-6500 българи зад граница”, обясни шефът на фирма посредник за следване в чужбина и ръководител на проекта “Световно образование” Ирина Христова. Тя допълни, че в последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%.

“През миналата година имаше “скок” на нашите кандидати за Великобритания с около 12 на сто, тъй като млади хора, завършили средното си образование в предишни години, отлагаха заминаването си, но го направиха през 2011 г., за да се възползват за последна година от по-ниските такси”, разясни Христова.

Великобритания остава най-желаната дестинация за БГ младежите и за следващата кандидатстудентска кампания. Очаква се 1600-1700 наши младежи да заминат за Острова. За новата учебна година с около 20% до 500 ще се увеличат мераклиите, които желаят да учат в Холандия.

“Това е по-евтина образователна дестинация от Великобритания и предоставя възможности за обучение в голям брой специалности на английски език”, обясни Ирина Христова.

Бройките на БГ кандидат-студенти за другите западноевропейски дестинации за следващата учебна година все още не са известни. Около 6000-6500 се очаква да бъдат българите, кандидатствали в Западна Европа и през следващата академична година.

Традиционно икономическите специaлности се радват на най-голям интерес от страна на нашите кандидат-студенти. През последните години за сметка на специалностите в модата и дизайна повече се засилва интересът към инженерните дисциплини, съобщи още Христова.

“Те показаха, че в годините на криза могат да гарантират започването на работа на добра позиция, защото висшето образование в икономиката и в бизнеса е необходимият минимум, за да имаш добра работа и кариера. Обаче бакалавърската степен в икономиката не е достатъчна. Например сферите на телекомукациите и компютърните приложения и в бъдеще ще гарантират добро заплащане на завършващите студенти” , коментира експертът.

Нарастват желаещите да учат в Дания, като за следващата учебна година се очаква да заминат поне 300 българи. Основната причина е, че следването там е без такса. Безплатното висше обаче се компенсира с по-високи разходи за издръжка. Така годишната сума, която семейството трябва да покрие, се равнява почти на тази за Холандия или за Великобритания.

Висшето образование сега остава най-скъпо на Острова, ако студентите не използват заем, но ако вземат такъв, може да започнат да учат, без да плащат нищо за обучението, а само да покриват месечните си разноски.

/news.plovdiv24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>