Над 500 имигранти буквално щурмуваха Испания

0588879001381837239_30928_600x458Над 500 имигранти щурмуваха граничната ограда, отделяща Мелиля, испанска територия в Африка, и Мароко, предаде АФП. Според испански власти това е най-големият наплив на мигранти от близо десет години.

Около 1000 души от страните около Сахара се присъединили на разсъмване към опита за преминаване в Мелиля, която винаги е играла ролята на магнит за стремящите се достигнат до Европа бегълци от Африка. Над 400 от тях успели да преминат през трислойната гранична ограда с височина от 7 м., каза пред репортери говорител на испанската територия в Северно Мароко. Някои с дребни наранявания са настанени в болницата в бежанския лагер в Мелиля.

По думите на президента на града Хуан Имброда външния периметър на оградата е пострадал от щурма на имигрантите. Гуардия сивил е изпратила голям брой свои служители, но на тях им било трудно да спрат наплива на африканците, предаде испанско радио. Мароканските власти са оказали съдействие на испанската гранична охрана, допълва Имброда.

Мелиля, която се намира на северния бряг на Мароко, е отделена от африканската държава с 11-километрова ограда по границата си. Но струпващи се на мароканска територия бежанци периодично я атакуват. Например на 18 март 1000 имигранти атакуваха оградата в мъгливо време и около 500 от тях успяха да преодолеят препятствието. В съответствие с договорите със съответните страни, от които произхождат имигрантите, те биват или репатрирани, или им бива позволено да останат в Испания. Центърът за имиграция в Мелиля е изграден да приема около 480 имигранти, но в момента там вече има около 2000, казва Имброда. “Представете си какъв проблем се отваря с 400 души още повече отгоре на тези 2000, които вече са тук”.

Източник: Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>