Над 50 души са осъдени в най-голямото дело за корупция в Испания

1366282090337Испански съд призна 53-ма души за виновни и оправда 42-ма по най-голямото дело за корупция в историята на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Делото се фокусираше върху ширещите се измами и корупция с недвижими имоти в луксозния курорт Марбеля в Южна Испания в средата на 90-те години на миналия век.

Сред обвиняемите в продължилия две години съдебен процес има бивши представители на местните власти, адвокати и бизнесмени.

Предполагаемият “мозък” на измамите – бившият съветник по градско планиране на Марбеля Хуан Антонио Рока – е с най-тежка присъда, 11 години и глоба в размер на 240 млн. евро, за пране на пари, получаване и даване на подкупи, и измама. Рока е в затвора от 2006 г.

Бившите кметове на Марбеля Марисол Яге и Хулиан Муньос получиха присъди от, съответно, шест и две години.

Схемата датира от времето, когато кмет на курортния град е бил покойният днес собственик на футболен клуб “Атлетико Мадрид” Хесус Хил – между 1991 и 2002 г.

Скандалът избухна през март 2006 г. – две години преди срива на т. нар. испански жилищен балон. Бившият съветник по планирането Хуан Антонио Рока получи най-тежката присъда. Той беше признат за виновен за създаването на цялата корупционна схема.

Съдията прочете резюме от обвинителния акт, в който конкретно се описва как в продължение на години строителни предприемачи са плащали милиони евро подкупи на служители на градската администрация.

Рока се появява в кметството на Марбея през 90-е години на миналия век по време на белязаното с корупция управление на кмета Хесус Хил – бившият президент на футболния клуб Атлетико Мадрид, който почина през 2004 г. Рока имал толкова стабилни позиции, че запазва поста си и при наследниците на Хил – Хулиан Муньос и Марисол Ягуе.

Именно през него са минавали стотиците милиони евро подкупи от строителни предприемачи, които после той е разпределял сред служителите на градската управа. Срещу това чиновниците отпускали за строеж на луксозни комплекси общинска земя или подписвали сделки с конкретни фирми. Според съда Рока на практика е действал като кмет на града, целта е била политическата власт да се материализира във финансова печалба.

През април 2006 г. тогавашният премиер, социалистът Хосе Луис Сапатеро, разпусна градската управа на Марбея и назначи спецкомисия, която иззе функциите на градската администрация до провеждането на избори през 2007 г.

Тогава за първи път след свалянето на диктатурата на Франко и възстановяването на демокрацията в Испания през 1975 г. правителството предприе подобна извънредна мярка.

След започнал преди 3 г. процес наследниците на Хил бяха осъдени: Муньос получи две години затвор, Ягуе – 6 г. и глоба в размер 2,3 млн. евро. Покрай скандала, известен в Испания с нарицателното Малая, “изгоря” и известната певица Исабел Пантоя. През април тя беше осъдена на две години затвор и глоба от 1,5 млн. евро за пране на пари по време на управлението на Муньос.

Но именно по време на управлението на Хесус Хил (1991-2002 г.) лъскавият испански курорт се превръща в синоним за корупция, коментира АФП.

Преди три години испански съдия поиска британският актьор Шон Конъри да даде показания за обстоятелствата, при които през 1996 г. е продал луксозната си крайбрежна вила край Малага. Макар Конъри никога да не е бил подозиран или обвиняван в каквото и да е нарушение на закона, съдията разследваше как така през 2004-2005 г. на мястото на вилата се появява луксозен закрит комплекс със 72 апартамента, след като според градоустройствените планове там е трябвало да има само пет жилища.

Конъри и съпругата му изпратиха на съдията писмо, в което му отказаха да дават показания “поради възрастта си и здравословното си състояние”. Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>