Над 350 000 испанци останаха без дом заради кризата

Стотици хиляди хора изгубиха домовете си през последните няколко години в страдащата от тежка икономическа криза Испания, което разпали редица протестни движения и принуди политиците да обмислят евентуални промени в законодателството за ипотеките в страната. Десетки от застрашените да им бъдат отнети домовете установиха протестен лагер пред мадридския клон на “Банкиа”- една от най-пострадалите банки от кризата с ипотеките, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

“Тук сме вече от 2 седмици”, каза 51-годишният Фреди. “И няма да се махнем, докато “Банкиа” не започне да преговаря за разрешаване на проблемите ни.”

Изгонването на безработни длъжници на ипотечни кредити от домовете им се превърна в едно от “най-популярните лица на кризата“, призна испанския министър-председател Мариано Рахой. Около 350 000 длъжници са загубили домовете си от 2008 г. насам, а още близо 200 000 ги грози същата съдба.
Миналата седмица пък 53-годишна жена се е самоубила, когато съдия-изпълнители дошли, за да я изведат принудително заради неплащане на ипотеката за апартамента й в предградие на северния испански град Билбао.

Пред офиса на банката са наредени матраци, на които протестиращите седят, спят или събират подписи за законопроект в защита на ипотечните длъжници. Пред входа на банката виси малък ковчег, в който лежи скелет, с надпис: “Жертва на кризата”, а постер призовава за слагането на край на “диктатурата на банките”. Само за 2004 г. и 2005 г. в Испания са построени повече от един милион имота. По това време изглеждаше, че цените ще се покачват до безкрай и банките с готовност раздаваха ипотечни заеми дори на хора с ниски доходи, без налични спестявания.

След това настъпи глобалната криза и спука имотния балон в Испания. Тази година се очаква икономиката да се свие с 1,5 на сто, при повече от четвърт от населението страдащо от безработица. За разлика от САЩ и много други европейски страни, в Испания взелите ипотечен кредит не могат просто да предадат дома си на банката и с това да разплатят дълговете си, а имат отговорност за цялата сума на заема.

Според адвокати на пострадалите от ипотечната криза много домове на длъжници биват откупени сега от банките на по-ниска цена от реалната им стойност, което им позволява да искат от длъжниците си още пари по дълговете им и да спечелят от препродажбата на иззетите имоти.

“Банкиа” не преговаря с групите протестиращи, а само с индивидуални клиенти, това заяви пред ДПА източник от банката, добавяйки, че от там вече са олекотили условията за заема на повече от 80 000 свои длъжници.

Неизплатените ипотечни кредити формират част от токсичните активи, които осакатиха испанския банков сектор. Еврозоната е предложила помощ до 100 милиарда евро за испанските банки, в това число и за “Банкиа”, чиито нужди възлизат на приблизително 19 милиарда евро. Вместо да харчи десетки милиарди евро само за спасяването на банките, правителството трябва да ползва част от тези пари да помогне на безработните ипотечни длъжници, предложиха седем съдии в доклад до Генералния съвет на съдебната власт на Испания.

“Ипотечните заеми бяха отпуснати във време на бърз икономически растеж и потребление, когато кредитите разцъфтяваха”, заяви източникът от “Банкиа”. Тя отхвърли спекулациите, че мнозина от приелите ипотечни заеми не са били достатъчно адекватно информирани за евентуалните рискове, които могат да възникнат.

Организации в защита на ипотечните длъжници свикват постоянни демонстрации, спасявайки стотици от изгонване. Тази седмица 46 съдии призоваха за промени, които да “очовечат” законите за ипотеките в Испания, който датира от 1909 г. Испанските регулаторни мерки не защитават достатъчно добре потребителите срещу евентуалните рискови за тях клаузи в ипотечните договори, заяви в четвъртък генералният адвокат в Европейския съд Джулиан Кокот.

По-рано консервативното правителство на премиера Рахой одобри “кодекс за добро отношение” към най-бедните ипотечни длъжници, към който банките могат да се придържат по желание. Инициативата постигна малък ефект, но правителството се опасява, че една по-задълбочена реформа би пробудила отново съмненията относно солидността на испанските банки и би повишила цените на кредитите.

Въпреки това тази седмица консерваторите на Рахой и главната опозиционна партия – социалистите, обявиха, че са постигнали съгласие за спешни мерки в помощ на най-уязвимите ипотечни длъжници, например семействата с деца, макар че конкретните детайли по споразумението не бяха много ясни.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>