Над 1600 мигранти неуспешно опитаха да проникнат в Сеута

zx450y250_2254895Над 1600 мигранти неуспешно са опитали да пресекат границата между Мароко и испанската територия Сеута във вторник, предаде “Франс прес”.

“Мароканските сили за сигурност и испанската гражданска гвардия се координираха, за да им попречат да преминат”, заяви служител, пожелал анонимност. По думите му никой не е успял да премине. Една от групите се е върнала назад, след като е видяла, че други не са успели да пресекат, допълни източникът, без да даде подробности.

Мигрантите са поредните от вълната отчаяни хора, които се опитват да проникнат в Сеута и Мелия, автономни испански градове в Северна Африка. През последните месеци стотици успяха да пресекат границите, но някои бяха ранени, а миналия месец поне 14 души се удавиха, опитвайки да преплуват до Сеута.

Испанските сили за сигурност бяха обвинени от правозащитни групи и свидетели, че са стреляли с гумени куршуми по имигрантите. Вътрешното министерство призна, че са използвани гумени куршуми, но отрече това да е допринесло за инцидента.

В петък повече от 200 души от африкански държави на юг от Сахара нахлуха в Мелия. Те прескочили оградата в едно от най-масовите нахлувания в испанската територия през последните години. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>