НАБЕРЕТЕ СИ ЖЪЛТУГА

imagesМожете да я срещнете по тревистите места,по влажните поляни, по не много гъстите гори из цяла България до 1500 мнадморска височина.

Медоносно растение. Тя е малък храст илиполухраст, който е силно разклонен. Листата са тъмнозелени, ланцетни или линейни, към основата клиновиднозаострени. Цветовете са жълти, събрани в гроздовиднидребни съцветия, образуващи метлица. Плодът има формата на продълговат боб. За лечение се използва надземната част набилката. Бере се по време на цъфтежа през месецитеот юни до август.

– Имате време да си наберете.Така ще се срещнете лично с тази жълта пеперуда – жълтуга!

Суши се на сянка. Срокът на съхранение на растението следкато се изсуши е 2 години. Съдържа етерично масло, цистеин,лутеолин, багрилното вещество: генистеин; алкалоидите: анагирин, спартеин иметилцитизит. Можете да я използвате при чернодробни идалачни заболявания, хемороиди, рахит, болести на щитовидната жлеза, воднянка. С изразени кръвоспиращо, слабително,пикочогонно и болкоуспокояващо действия.

Благодарение на гликозида лутеолин иалкалоида цитизин, жълтугата помага за повишаване на кръвното налягане, когатое под нормата.

– Имате камъни в бъбреците илив пикочния мехур, тя ще ви помогне?!

Начин на употреба: Запарка ( за вътрешно и за външноприложение ): 1 супена лъжица от билката се запарва подкапак в 500 мл вряща вода в продължение на 5 минути. Прецежда се. Пие се по 150 мл по 3 пъти на ден ( предипърва закуска, обяд и вечеря ). Количеството се приготвя от сутринта заприемите през деня! Съхранява се в термус или в хладилник! Външно се използва за приготвяне на банипри кожни заболявания. Действа противомикробно!

!!! ВНИМАНИЕ !!! Да не се употребява дълго време ( и самослед консултация със специалист ), защото има токсичен ефект! Може да настъпиникотиноподобно отравяне, поради съдържанието на цитизин!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>