Моряците от “Св. Николай” остават в ареста в Испания


Пет дни, след като българският кораб “Св. Николай” беше задържан с три тона кокаин в Атлантическия океан, съдът в Испания реши, че 21- те български моряци трябва да останат в ареста, съобщи агенция “Фокус”. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов в няколко поредни интервюта за електронни медии и вестници.

Междувременно в петък по-рано съдът в Бургас е освободил двамата българи – Дойчин Дойчев, който е собственик на кораба и 37-годишният Руслан Колев. За него се смята, че е един от организаторите по транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа и че е набирал хора за екипажа на кораба. И двамата са поели ангажимент да останат на разположение на специализираната прокуратура и се очаква да бъдат призовани на разпит още днес. Третият задържан – Христо Христов беше освободен по-рано в петък.

Основната версия, лансирана от вътрешния министър Цветан Цветанов, е, че собственикът на кораба Дойчинов и капитана Иван Станчев са знаели, че трафикират наркотик. В. “24 часа” пише в съботния си брой, че според първоначална оперативна информация капитанът е трябвало да вземе за превоза на кокаина малко над 100 хил. лв. При разпита Станчев споделил изненадата си, че испанският патрулен катер се приближил към кораба без никакъв шум и че моряците не чули нищо, преди да видят с изненада на борда морските полицаи.

Задържаните моряци са прехвърлени в местния строго охраняван затвор “Ел Пуерто”. Според “24 часа” там лежат и терористи от баската групировка ЕТА. По-късно е възможно да бъде взето решение за преместването им в Мадрид и с тях да се заеме известният испански следовател Сантяго Педрас. Всички са с чисто криминално минало.

Сладка пратка
Българският кораб “Св. Николай” беше задържан на 15 август и на него бяха открити близо 3 тона кокаин. Те е трябвало да стигнат до автономната област Галисия в Северозападна Испания. Оттам дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название “Еспартана” е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Премиерът Бойко Борисов обяви, че корабът отдавна е бил следен и моряците били предупредени да не се качват на него.

В интервю за “24 часа” вътрешният министър Цветанов твърди, че благодарение на “добрата оперативна работа, която вършат колегите от ГДБОП заедно с колегите от ДЕА” е станало известно, че на български кораб ще бъде пренесено голямо количество кокаин.

По първоначална информация “Свети Николай” е трябвало да товари захар в Бразилия, но въобще не е влизал в страната, а се отклонил към Африка. Корабът застанал на рейд на пристанището в Джорджтаун, Гамбия. След като престоял един ден, потеглил към Европа, пише “24 часа”. Подобни маневри се правели за заблуда на властите, за да не се свърже пътят на дрогата директно с Карибите или Южна Америка.Една от версиите е, че захарта е трябвало да служи като “тапа” на наркотик. Не е известно защо корабът се отклонява.

“Част от организаторите, задържани в България, задържани в България, са попадали в полезрението на службите именно във връзка с подозрения, че са се занимавали с наркотрафик”, заявява Цветанов в интервю за “24 часа”. Той припомня случая с кораба “Ванеса”, който беше потопен преди известно време. “Там имаше предположение, че също е превозвано огромно количество кокаин. И при случая със стрелбата на кораба “Елена”, който бе хванат да пренася незаконни цигари, също имаше съмнения, че превозва наркотици”. И трите кораба са собственост на Дойчин Дойчев.

Връзката, която Цветанов прави е, че “в този период по-назад във времето в тези дейности са участвали активно и някои от емблематичните фигури на прехода като Иван Тодоров- Доктора”. По думите му има данни, че част от задържаните са общували с Иван Тодоров-Доктора и Евелин Банев- Брендо.

Цветанов се опасява, че може да има конфликти заради неуредени сметки. “При задържането на тези тонове кокаин при всички положения се очаква да има и конфликти заради неуредените сметки. Това би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност”.

По случая е образувано дело в Специализираната прокуратура. То се води срещу неизвестен извършител. Няма привлечени като обвиняеми във връзка със задържания кокаин.

Фирмата на Дойчев – “Сийборн” е собственик на кораба “Св. Николай”. Според в. “24 часа” в регистрите като собственик е посочена регистрираната във Великобритания фирма Nortpool. Посоченият адрес за контакт обаче е изписан Бургас, ул. “Хан Крум” 40, където се намира и офисът на “Сийборн”. Сред иззетите от антимафиотите документи имало и договор, с който корабът се отдава под наем.

Другият задържан Руслан Колев има легален бизнес и се занимава със строителство на жилищни сгради. Според вътрешният министър “това е и част от предполагаемото пране на пари, което също ще бъде разследвано”. Версията е, че Колев е организирал трафика на дрогата. Вътрешният министър не дава повече информация, но заяви, че “Руслан си е осигурил доста добър стандарт на живот”.

За другия задържан – Христо Христов се твърди, че е набирал екипажа. “Той е с чисто криминално минало и има контакти в Бургас и във Варна в средите на моряците. Когато се набират подобни екипажи, е необходимо да ползваш човек, който познава част от този състав, който може да бъде ползван в един такъв корабен маршрут”, заявява още Цветанов.

Следващата седмица той ще посети Испания. Все още не е ясно още къде ще бъдат съдени моряците, защото кокаинът е бил задържан край Испания, но не в нейни териториални води.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>