Моряците от ”кокаиновия” кораб остават задържани в Испания

1364084032_168857_1364084280_noticia_normal20 български моряци и капитанът Иван Станчев от кораба „Свети Николай“ остават задържани в Испания, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който се завърна от посещение в Испания по покана на на генералния прокурор Едуардо Торес-Дулсе. Българският кораб беше задържан край град Кадис в средата на август м.г., а 21-членният български екипаж – арестуван. На борда на плавателния съдбяха намерени близо 3 тона кокаин. По случая бяха арестувани общо 31 души, сред които и испански граждани.„До този момент испанските власти са преценили, че трябва да бъде променена мярката за неотклонение на седем от моряците, без капитана, срещу когото, доколкото разбирам, са налице доста сериозни доказателства”, обясни Сотир Цацаров, цитиран от “Фокус”.


По думите му седмият пуснат от ареста в момента е под гаранция и се намира на територията на българското посолство. Чака се в рамките на днешния ден евентуално разрешение на испанския съд да напусне територията на страната и да се върне в България.
Според Сотир Цацаров, нашите дипломатически власти действат изключително активно и се опитват да съдействат по казуса.

Тяхното съдействие е свързано със самите контакти с обвиняемите, но не и с облекчаване на тяхното правно положение. Разговаряхме с испанските колеги за този процес, очевидно е намерението им да се стигне до обвинителен акт“, уточни главният прокурор.

Той подчерта, че очевидно са налице доказателства за много силно участие на граждани от Испания и Колумбия, за които няма тенденция мярката за неотклонение да бъде променена. „Имаме уверение, че ще се подхожда максимално обективно”, допълни главният прокурор. /Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>