Моряк от „Свети Николай“: Испанската полиция се е държала безобразно

20150213.qrjadreiciВасил Киров – фитер на задържаният в Испания кораб „Свети Николай“ даде пресконференция във Варна. Той сподели, че според екипажа на борда, цялата операция е била постановка. Киров е прекарал 27 месеца в испански затвор край Мадрид и е освободен през ноември 2014 година срещу 1500 евро гаранция. Българските моряци, които бяха задържани и прекараха над две години в затвор край Мадрид, мислят, че са натопени.

На 13 август корабът е бил взет на абордаж от испанските власти в открито море – на около 80 км от брега на южния град Кадис. Екипажът веднага е събран и затворен „по очи“ в салета, като по време на задържането никой от представителите на властите не е обяснил за какво е ареста. Едва два дни по-късно, вече на кея е била показана пратката от 3 тона кокаин.

В документите по следствието е описано, че наркотикът е намерен в предната част на кораба, но не е уточнено в кое помещение. На никой от екипажа все още няма повдигнати обвинения, а следствието е възможно да бъде удължено с още две години.

По време на претърсването на кораба и моряците испанската полиция се е държала безобразно. Властите дори си позволили да окрадат вещите на българските моряци. „Докато вещо лице описваше, един полицай си хареса фотоапарата ми и си го прибра. Прибра си още и чисто ниви слънчеви очила „Рейбан“ от вещите ми“, разказа морякът. По думите му голяма част от иззетите вещи не са описани в протокол и след края на следствието екипажът няма да може да си ги върне.

Петима български моряци, заедно с капитана на кораба все още са в затвора. С кап. Иван Станчев има връзка само по телефона и тя се случва много рядко. За него няма определена гаранция, разказа пък сестрата на съпругата на капитана Ивелина Атанасова.

Когато корабът е бил арестуван, той е бил без товар, припомни още Васил Киров. Преди да тръгне за Испания е бил на рейд в Гана. Морякът е категоричен, че всички моряци на борда са невинни. „На кораба всичко се знае. Ако един се скара с жена си по телефона след 20 минути целия екипаж знае. Няма как никой да не е разбрал, ако на кораба е било натоварено такова количество кокаин“, обяснява Киров. „А и кой би натоварил наркотици за 90 милиона евро на този счупения кораб?“, попита той.

Киров разказва и за преживяното през тези 27 месеца в испанския затвор. „Здравето ми разбито“, посочи той и допълни, че зад решетките е загубил и част от слуха си. „Но все пак те не наказаха толкова нас, колкото близките ни. За времето откакто започна всичко това, баща ми получи 6 инсулта и почина“, разказа Киров.

Според него, българската държава не е направила необходимото по случая. Нямало е съдействие от посолството и никой не си е мръднал да помогне на арестуваните ни моряци. „Надявам се най-после държавата обърне внимание и истината за кораба „Свети Николай“ да излезе наяве“, заяви Киров.  Източник - БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>