Монти и Рахой няма да се подслонят под спасителния чадър

Испанският премиер Мариано Рахой и италианският му колега Марио Монти няма да подават молби за спасителен финансов пакет от страна на ЕС за страните си. Двамата правителствени лидери заявиха в унисон след срещата си в Мадрид, че нямат планове да се подслонят под постоянния спасителен фонд за еврозоната, предаде Dow Jones Newswires.

Двамата лидери заявиха на срещата си в Мадрид “ангажимента на Испания и Италия за оставането на Гърция в Еврозоната”.  Същевременно Рахой похвали ангажимента на Европейската централна банка да купува в случай на нужда неограничено количество облигации от изпадналите в криза страни, наричайки го „силен сигнал за доверие“. Той бил убеден, че засега не е необходимо Мадрид да се обръща с молба за помощ от европейските си партньори чрез механизма за подкрепа на Европейската централна банка.

“Ако смятам, че това ще е в интерес за Испания, бих го направил веднага“, каза още Рахой.  “Нашият ангажимент към еврото е непоклатим и ние ще вземем всички необходими мерки, за да гарантираме неговата стабилност и необратимост”, заяви още испанският премиер пред журналисти. В момента Испания и Италия, заедно с Гърция, са най-крехките страни в еврозоната, отбелязва AFP.

Италия няма нужда да иска финансова помощ от ЕС, посочи Монти. Италианският премиер подчерта, че изпитва “интелектуално и политическо удовлетворение от това, че Италия е допринесла за създаване на новите европейски механизми за предоставяне на финансова помощ”. “Сега е много важно да осигурим реалната работа на тези механизми”, допълни той.

Двамата лидери отхвърлиха предложението на федералното германско правителство за укрепване на ролята на комисаря по паричните въпроси, така че той да може да отхвърля проектобюджетите на държавите-членки в случай, че те съдържат възможност за натрупване на твърде много нов дълг. Вместо това испанският премиер призова за пълен пакет от икономически, фискален и банков съюз.

Според официални източници в Брюксел и Мадрид Испания се готви да поиска предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM) през следващите седмици. Това от своя страна ще позволи на ЕЦБ да започне да изкупува испански облигации.

Преди две седмици италианският премиер Марио Монти заяви, че ще е достатъчно за успокояване на пазарите, ако Испания потърси подкрепа. Той нееднократно е заявявал, че Рим не се нуждае от подобна помощ.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>